Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Koření pro zdravější život

autor: Jan Holub
Vaření vlastního jídla je skvělý způsob, jak mít jistotu a přesně vědět, co váš pokrm obsahuje. V dnešním článku si představíme povzbudivé a zdraví obohacující koření, které můžete přidávat do vašich jídel a zlepšit tak nejen jejich chuť a kvalitu, ale také účinek na vaše zdraví, a to jak se budete cítit. Uvedená koření vám zaručí, že jídlo bude chuťovým požitkem, ale zároveň i tělu prospěšné. A co může být lepšího, než si skvěle pochutnat a ještě udělat něco pro své zdraví? Zde představujeme koření, které si najdou stálé místo ve vaší kuchyni.


Koriandr

Koriandr je známý i u nás, přesto, že k jeho největšímu užití dochází spíše než ve střední Evropě zejména v Jížní Americe, Asii, ale také v kuchyni středomoří. Pokud budete s koriandrem pracovat takřka každý den, můžete si být jisti, že se vám dostane dávky vlákniny, vitamínů, minerálu, dokonce i esenciálních olejů. Koriandr sám o sobě působí jako antioxidant, čímž se koriandr stává velmi účinným v boji proti celé řadě nemocí. Koriandr vám může zajistit až 40% denního příjmu vitamínu A. Stejně tak obsahuje i velké množství vitamínu K. Na ten ovšem pozor – vitamín K se podílí především na koagulaci, tedy procesu srážení krve. Je tedy nevhodný pro osoby, užívající například prášky na ředění krve.

Tím však pozitivní účinky zdaleka nekončí. Koriandr je dále skvělým zdrojem vitamínu C, kterého není nikdy dost. Vitamín B6 je zase nezbytný pro celou řadu enzymů a procesů v těle. Z minerálních látek pak můžeme jmenovat ty nejvíce zastoupené, kterými jsou: draslík, vápník, hořčík, železo a v poslední řadě mangan.

Koriandr má celkově analgetické, ale i afrodiziakální účinky a může velmi pomoci při problémech se zažíváním nebo trávicím traktem.

Zázvor

Zázvor se často přidává do jídel, kvůli své vůni a chuti, jeho zdravotní přínosy pro lidský organismus jsou však opět značné. V rámci účinků nachází zázvor své použití především, jako tzv. detoxikátor. Čili látka očišťující tělo, zbavujíc ho toxických látek. Míra detoxikace je natolik vysoká, že se dá zázvor použít k zábraně onemocnění žaludku, pokud sníte něco špatného, či prošlého – což by mohlo právě v důsledku toxických látek poškodit váš žaludek. Zázvor zde zastupuje roli očišťovatele.

Pro další využití se můžeme podívat na východ, kde je zázvor již řadu staletí (možná tisíciletí) využíván především díky znalosti o jeho detoxikačních vlastnostech. Používá se tedy ke zmírnění bolesti, dále na otoky či rány a také v případě zánětlivých onemocnění. Krom toho čistí zázvor přímo samotnou krev.

Kurkuma

Pokud jste si našli zalíbení v kari a rádi ho používáte, kurkuma může být naprosto skvělým kořením v případě pokrmů z rýže nebo zeleniny. Stejně tak ji lze použít i na pokrmy obsahující právě zmíněné kari. Toto koření pochází z trubkovitých kořenů, které rostou hojně v Indii. Už jen jejich oranžová barva údajně napovídá o zdraví prospěšných účincích. Značné jsou opět analgetické účinky. Kurkuma utěšuje záněty a bolest mnohem více než Motrin, který je v našich končinách znám, jako Ibuprofen. V první řadě, je kurkuma přírodní – tedy organický, nikoliv syntetický produkt a navíc je její účinnost ještě vyšší. Markantní jsou však i účinky antiseptické a antibiotické. Je přírodním lékem proti bolesti a v průběhu času našel využití především v čínské medicíně. Právě tam se používá k utěšování bolesti, léčí deprese, snižuje (ulehčuje) různé formy rakoviny, zpomaluje duševní demenci u pacientů, kteří trpí Alzheimerovo chorobou, urychluje hojení ran a nakonec zastavuje růst nových krevních cév v případě nechtěných nádorů. Každý kuchař, kterému jde o zdraví svého okolí, by tak měl mít aspoň trochu kurkumy vždy při ruce.

Česnek

Česnek asi není třeba více představovat, přeci jen, na něj bude každý z nás zvyklý minimálně více, než na koření předešlá. Přesto, je třeba ho zmínit, jelikož i jeho zdravotní účinky jsou opět velmi intenzivní. V rámci gastronomie je jeho využití opravdu velmi široké, ale tou hlavní podstatou je, že je to velmi silný přírodní antioxidant. Jak jistě víte, antioxidanty působí na naše tělo více než blaze. Česnek dále pomáhá podporovat zdraví střev a krom toho, že je antioxidantem, sám o sobě obsahuje i další minerály a něco vitamínů.

Na závěr malý tip s česnekem. Pokud váš domácí mazlíček trpí blechami, zkuste přidat malinko česneku do jeho jídla. Výsledek je takový, že blechy vašeho pejska opustí. Ovšem pozor – důležité je malé množství.





autor:
Jan Holub

datum vydání:
21. června 2013


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2021 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.