Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Strnad rákosní – Emberiza schoeniclus

autor: Jan Stehlík
Strnad rákosní je jedním ze 4 druhů strnadů, kteří na našem území pravidelně hnízdí. Po strnadu obecném se pak jedná o druhý nejpočetnější druh.

říše živočichové - Animalia
třída ptáci - Aves
řád pěvci - Passeriformes
čeleď strnadovití - Emberizidae
rod strnad - Emberiza
druh strnad rákosní – Emberiza schoeniclus

Popis

S délkou těla 13,5-15,5 cm je velký zhruba jako vrabec. Zbarven je převážně hnědě a béžovobíle s tmavými čárkami. Okraje ocasu jsou bílé, nohy tmavé. Samec v létě má černou hlavu a hrdlo a čistě bílý obojek a úzký bílý vous, v ostatních šatech má béžový nadoční proužek a šedohnědé temeno a tváře.

Rozšíření

Hnízdí na rozsáhlém území Evropy a Asie. Je částečně tažný, zimuje v jižních částech hnízdního areálu. Početnost na území České republiky byla v letech 2001-2003 odhadnuta na 40 000-80 000 párů.

Způsob života a potrava

Hnízdí v rákosinách, porostech vysokých ostřic a v křovinách na vlhkých místech nebo při okrajích rybníků či jezer, méně často také na sušších místech, jako jsou školky jehličnanů nebo řepková pole. Žije vesměs nenápadně, výrazní bývají pouze zpívající samci, kteří zpívají ze stébla rákosů nebo vrcholu keře.

Na jaře a v létě se živí převážně bezobratlými, na podzim a v zimě vyhledává hlavně semena trav.

Rozmnožování

Hnízdí 2x, možná i 3x do roka od dubna do července. Hnízdo je obvykle dobře skryté v husté přízemní vegetaci nebo přímo na zemi. Samice do něj následně klade 4-5 vajec, na kterých sedí sama 13 dní. Mláďata hnízdo opouštějí ve stáří 10-12 dní a vzletná jsou 3-5 dní poté.

Ochrana

V Červeném seznamu IUCN je veden jako málo dotčený druh.

český název strnad rákosní
latinský název Emberiza schoeniclus
hlavní znaky relativně velký druh strnada, charakteristicky zbarvený samec ve svatebním šatě, obývá nejčastěji rákosiny
rozšíření ČR většina území
rozšíření svět Evropa, Asie
potrava bezobratlí, semena
doba sezení na vejcích 13 dní
počet vajec 4-5
ochrana není nijak zvláště legislativně chráněná

Zdroje
Karel Šťastný a kol. (2011): Fauna ČR – Ptáci. Academia, Praha.
Lars Svensson a kol. (překlad Robert Doležal; 2012): Ptáci Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. Ševčík, Praha.





autor:
Jan Stehlík

datum vydání:
2. července 2013


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Strnad rákosní – Emberiza schoeniclus


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: