Jak se přirozeně vypořádat s cholesterolem?

autor: Jan Holub
Je vám známo, jaká je vaše hladina cholesterolu? Na celém světě totiž trpí zvýšenou hladinou cholesterolu na 70 milionů dospělých lidí a pouze třetina z nich má problém pod kontrolou. Povšimněte si, že píšeme záměrně ‚zvýšenou hladinou cholesterolu‘, jelikož cholesterol sám o sobě je pro naše tělo prospěšný – tělo ho potřebuje k výrobě řady hormonů, vitamínu D ale hlavní je, že cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky (!) a je velmi důležitý při tvorbě buněčných membrán. Proč bychom se s ním tedy měli vypořádat? Inu, protože všeho moc škodí a čeho je moc, toho je příliš. Příliš vysoká hladina cholesterolu v krvi je běžně přirovnávána k ‚časové bombě‘, jelikož může znamenat náhlý infarkt. Jeho vysoká hladina je však obecně spojována s onemocněním srdce.

Část cholesterolu si vyrábí organismus sám a část přijímáme z potravy. Prvním krokem je tedy zjištění naší hladiny cholesterolu v krvi. Optimální hladina je do 5,00 mmol/l (milimolů na litr). Pokud je vaše hodnota vyšší, je na místě s tím začít něco dělat. Jak je v naší společnosti zvykem, tradičně se vyšší hladina cholesterolu léčí syntetickými medikamenty. Je to však skutečně relevantní řešení, když přísun cholesterolu ve stravě zůstane stejný? Již starý Hippokrates prohlásil: ‚Nechť je jídlo tvým lékem a tvým lékem nechť je jídlo‘. A my se i pro tentokrát budeme jeho staré, ale za to osvědčené rady držet. Kterými potravinami můžeme tedy snížit hladinu cholesterolu přirozeným způsobem?

Oves

Všichni víme, že snídaně představuje energetický základ, od kterého se odvíjí naše schopnost aktivity po celý den. Proč tedy nezvýšit ranní energetický přísun a zároveň snížit hladinu cholesterolu? Ovesné vločky či cereálie obsahující oves jsou skvělým zdrojem energie a při pravidelném užívání dokáží dlouhodobě snížit hladinu cholesterolu v krvi o celých 7%.

Zelený čaj

Zatímco černý čaj lze rovněž využít ke snížení hladiny cholesterolu, jeho bratr zelený čaj je v tomto kontextu několikanásobně efektivnější. A proč? Především proto, že jeho lístky neprocházejí fermentací (oxidací), kdy se ztratí podstatná část prospěšných látek. Výsledkem je zvýšený obsah katechinů, což jsou kvalitní antioxidanty, kterým lze připisovat i snížení cholesterolu v krvi.

Fazole

Fazole jsou potravinou, jež je celkově prospěšná pro zdraví vašeho srdce. Hlavním důvodem je to, že jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která je schopna během procesu trávení vázat cholesterol a následně ho vyvádět z těla. Tuto rozpustnou vlákninu obsahují všechny druhy fazolí, a proto je jen na vás, jaký druh a jaký způsob přípravy vám vyhovuje.

Oříšky

Pokud se vyhýbáte ořechům pro jejich velký obsah kalorií, možná děláte chybu. Poslední výzkumy prokázaly, že většina ořechů – arašídy, vlašské ořechy, pistácie, lískové oříšky i mandle – jsou velmi bohaté na tzv. steroly, které zabraňují nadměrnému vstřebávání cholesterolu. Přitom stačí jedna hrst denně.

Avokádo

Avokádo, které je celkově bohaté na antioxidanty, obsahuje kyselinu olejovou, která má v kontextu cholesterolu skutečně blahodárné účinky. V první řadě totiž snižuje škodlivý cholesterol (LDL), ale zároveň podporuje ten prospěšný. Vysoký obsah vlákniny a přítomnost beta-sitosterolu pak zmírňuje celkovou hladinu cholesterolu v krvi.

Hrušky

Hrušky jsou velmi srovnatelné s jablíčky, ač pokud jde o cholesterol, jsou o něco účinnější. Za to může především látka zvaná pektin, která výrazně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pokud jde o čerstvé hrušky, ty se svým obsahem pektinu jablka předčí. Látka dokáže zatočit s cholesterolem ještě dříve, než se vstřebá. Další prospěšnou složkou je zcela jistě již několikrát zmiňovaná vláknina. Té je nejvíce ve slupce, a proto pokud máte hrušky svoje nebo z bio-chovu, doporučujeme pouze opláchnout a jíst i se slupkou. V případě, že kupujete hrušky v obchodě, je lepší je oloupat, jelikož slupka obsahuje řadu chemických látek (zejména pesticidů), kterých se pouhou vodou nezbavíte. Pokud je pro vás informace překvapující – jedná se o důsledek moderního pěstování.

Rajčata

Rajčata lze využít v mnoha podobách, ať už syrové, v podobě omáčky, ale klidně také jako tomatovou polévku. Záleží jen na vás. Ve všech podobách totiž najdete blahodárnou látku lykopen, která obdobně, jako avokádo snižuje hladinu škodlivého (LDL) cholesterolu. Jedná se o rostlinnou chemickou sloučeninu, která se nevytratí ani při zpracování či tepelné úpravě. I zde však platí – jako u každého ovoce a zeleniny – že rajčata, která jsou bio nebo ještě lépe si je vypěstujete sami – jsou nejen chutnější, kvalitnější, ale také na oné látky bohatší než rajčata kupované. Toto platí obecně.

Lilek

Též známý, jako baklažán nabízí celou řadu zdravotně příznivých účinku, redukci LDL cholesterolu nevyjímaje. Obsahuje enormní množství rozpustné vlákniny, čímž je schopen snížit hladinu (je-li zvýšena) až o celých 20%. Máte-li problémy s cholesterolem, je vhodné se o lilek zajímat.

Ryby

Výhody stravy na rostlinné bázi jsou jasně patrné a evidentní. Ne každý si však s rostlinnou stravou vystačí, a proto tu máme ryby. Pravděpodobně obecně nejzdravější maso. Losos, pstruh, makrela, sleď, ale i sardinky dokáží efektivně snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Americká srdeční asociace, ale i prastará moudrost nám doporučuje mít rybu na talíři alespoň 1-2x týdně. Češi však nemají oproti jiným druhům masa ryby příliš v oblibě a to je možná škoda.


autor:
datum vydání:
12. června 2014


Diskuze k článku „Jak se přirozeně vypořádat s cholesterolem?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!