Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Špaček obecný - Sturnus vulgaris

autor: Libuše Weinerová
Dříve u nás špaček nebyl původní, dnes se s ním ale setkáme prakticky všude.

třídaptáci - Aves
řádpěvci - Passeriformes
čeleďšpačkovití - Sturnidae
rodšpaček - Sturnus

Vzhled

Špaček je zavalitější něž kos. Je dlouhý 22 cm váží 80 g. V zimě a předjaří je šedý na černém podkladě se zeleným nádechem. V létě se šedavé konce per odřou a opeření pomalu černá. Mladí ptáci jsou šedohnědí. Přepeřují na podzim a to tak, že se začnou nejdříve objevovat černá pera se šedými špičkami na bocích, pak na krku a na hlavě. Po zemi se pohybuje hbitou chůzi, ve vzduchu létá frčivým letu. Za letu má trojúhelníkový obrys. Je velmi společenský.

Rozšíření

Všude. Žije hlavně v kulturní krajině (městská zeleň, zahrady, sady), ale i na polích, v polních lesích.

Způsob života a potrava

Po příletu na hnízdiště se shromaždují každý večer na tradičních místech, kde spí a kde zůstávají pokud nejsou vyrušeni. Na podzim se hejna většinou shromažďují v rákosí. V zajetí se špačkové živí tvarohem, vařeným vejcem. V přírodě loví hmyz, červy, housenky, plže a požírají bobule a plody. Špaček je stěhovavý pták.

Rozmnožování

Špačkové se začínají pářit v dubnu až v červu. V té době začínají i hnízdit. Ve volné přírodě používá dutiny ve stromech nebo skalní pukliny, městští ptáci vyhledávají otvory na domech. Hnízdo mají mohutné, miskovitého tvaru, postavené ze suchých částí rostlin.

Samička klade 5 - 7 vajec. Při sezení na vejcích se oba rodiče střídají po půlhodinových intervalech. Vývoj trvá 11 - 12 dní. Líhnou se mláďata, která jsou holá a slepá. Mláďata zůstávají ve hnízdě 20 - 22 dnů. První ptáci opouštějí hnízdo v polovině května.

Ochrana

Neexistuje nějaká zvláštní ochrana.

český název Špaček obecný
latinský názevSturnus vulgaris
hlavní znaky šedohnědý pták, 22 cm dlouhý, za letu trojúhelníkový tvar
způsob životav hejnech
rozšíření ČR všude po celé ČR
potrava hmyz, červy, housenky, plži, bobule a plody
doba sezení na vejcích11 - 12 dní
počet mláďat 5 - 7
ochrana není

Zdroje:

Ptáci lesů, luk a polí (Frieder Sauer)

Fotografie: Jiří Bohdal





autor:
Libuše Weinerová
email: kvacal@centrum.cz

datum vydání:
7. února 2005


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Špaček obecný - Sturnus vulgaris


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: