Lidská touha po 'užasném selfíčku' zabila delfína

Co byste dělali, kdybyste u moře na mělčině zahlédli malého delfína? Pokusili byste se ho dostat do hlubší vody, nebo byste ho vytáhli na souš, abyste ho mohli pohladit a udělat si s ním 'jedinečné selfie'?

Delfín obklopený davem - klikněte pro zobrazení detailuDelfín obklopený davem
autor: Facebook / Hernan Coria
Bohužel přesně to druhé se odehrálo v Argentině u města Santa Teresita. Delfínovce laplatského lidé zpozorovali v mělké vodě a vytáhli ho ven. A dále nastalo to, o Mrtvý delfín - klikněte pro zobrazení detailuMrtvý delfín
autor: Twitter / La Nacion
čem kdysi mluvil už Karel Čapek: "děsím se davu, je nejkrutější a nejhloupější ze všech přírodních živlů".

Kolem malého delfína se okamžitě utvořil dav zvědavců a každý si tu "krásnou rybu" toužil pohladit a vyfotit. Bude z toho přece jedinečný záběr, se kterým se bude moci pochlubit přátelům na Facebooku, Twitteru, Instagramu a tak dál. Nikoho z nich přitom vůbec nezajímalo, že u delfínů na suchu hrozí velmi rychle dehydratace a smrt... která bohužel také nastala. A protože s mrtvým delfínem už žádnou hezkou fotku nikdo nechtěl, byl bez zájmu pohozen na pláži.

Plakát Fundación Vida Silvestre Argentina - Agentinského fondu na ochranu přírody - klikněte pro zobrazení detailuPlakát Fundación Vida Silvestre Argentina - Agentinského fondu na ochranu přírody Celá událost neušla nakonec pozornosti argentiským ochráncům zvířat, kteří následně spustili kampaň informující o tom co by se mělo v podobné situaci správně dělat. Možná tak tato zbytečná smrt alespoň zachání život dalším delfínům.

Wikipedie: Delfínovec laplatský (Pontoporia blainvillei) je jediný druh rodu Pontoporia z řádu kytovců. Pro bližší určení přísluší do čeledi delfínovcovití z podřádu ozubených. Žije v ústí jihoamerické řeky Río de la Plata. Je jediným delfínovcem, který zavítá i do brakických vod atlantického pobřeží Jižní Ameriky, kde bývá spatřen v početných skupinách.

Je to nejmenší kytovec vůbec, bývá dlouhý 1,4 až 1,6 metrů, barvy hnědavě šedé až šedé a váží průvěrně 60 kg. Čelisti má silně protažené a velmi úzké a nachází se v nich průměrně 200 až 240 zubů. Jeho zrak je slabý. Při orientaci a lovu je odkázán výhradně na echolokaci, která zrak spolehlivě nahrazuje. Jeho dlouhá čelist (rezonátor a zvukovod) svědčí o výborných orientačních schopnostech. Je jediným druhem ozubených kytovců, jehož lebka je symetricky stavěná.

Jeho potravu tvoří výhradně ryby, a to sladkovodní i mořské. Samice je stejného vzhledu jako samec, špatně se rozlišují. Samice rodí většinou jen jedno mládě.

Delfínovec laplatský ve svém prostředí:

(Zdroj: www.YouTube.com)





Debata k článku 'Lidská touha po 'užasném selfíčku' zabila delfína '
vytisknout článek



Nejste si jisti významem některého odborného termínu v článku? Zkuste se poradit s naším slovníkem.

Reklama



Vyzkoušej své znalosti v našich testech


Poznávací test: Motýli a jejich housenky
Jaký motýl se z housenky vylíhne?
možnost odpovědimožnost odpovědi
Dosavadní průměrná úspěšnost účastníků: 26%

Vyhledávání


Facebook

Tapety na plochu


tapeta Hlemýžď

Chcete nás podpořit?

Přidejte si na své stránky naši ikonu.
Příroda.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, život
Návod naleznete zde.
© 2004 - 2017 PŘÍRODA.cz - registrace ISSN 1801-2787       další odkazy:
  • napište nám
  • vtipy o zvířatech
  • o nás

  • Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
    Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Příroda.cz