Ovoce a zelenina, která podpoří vaši imunitu (PR)

autor: Gastrofresh.cz
Jakmile po létě začnou podzimní plískanice, chladnější počasí nás nutí bojovat s nachlazením, virózami i bakteriovými infekcemi. Jen svetr, šála a čepice nás vždy ochránit nedokážou, proto je nutné zvýšit přísun ovoce a zeleniny.

Které druhy ovoce a zeleniny konzumovat, aby se posílila obranyschopnost našeho organismu? O cibuli a česneku nikdo nepochybuje. Známý je i zázvor. Vsadit ale můžete i na zdánlivě běžné kousky, které mají překvapivé účinky.

Citrusové plody

Citrusové ovoce, jako jsou pomeranče, grapefruity a mandarinky, obsahuje vysoké množství vitamínu C, který je dobře známým posilovačem imunity a má antibakteriální i protizánětlivé účinky.

Pomáhá udržovat zdraví kůže, která nás chrání proti infekcím. Tento antioxidant chrání buňky imunitního systému před škodlivými látkami vznikajícími ve chvíli, kdy nás napadnou virové či bakteriální infekce a vznikají nám v těle záněty. Pomáhá i k rychlejšímu uzdravení.

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce nám prospívá proti infekcím i běžnému nachlazení. Obsahuje velké množství polyfenolů, které mají antimikrobiální účinky. Například quercetin výrazně snižuje riziko onemocnění po intenzivním cvičení a fyzické námaze.

Bobulovité ovoce nás ochrání dokonce i před viry, které vyvolávají chřipku, umí likvidovat bakterie, jako jsou stafylokoky, E. coli nebo salmonela. I bobulovité ovoce je bohatým zdrojem vitamínu C, což posiluje jeho pozitivní účinky i náš imunitní systém.

Sladké brambory neboli batáty

Batáty obsahují beta karoten, vlákninu, vitamin E, který zlepšuje kvalitu pokožky, vitamin A, který posílí imunitní systém a sníží riziko vzniku infekčních onemocnění, zejména těch respiračních, které jsou běžné hlavně u dětí. Navíc je dobré mít dostatek tohoto vitamínu zejména v případě, kdy absolvujeme očkování, které pak lépe funguje a tělo se s vedlejšími příznaky po něm také lépe vyrovnává.

Červená řepa

Červená řepa je bohatá na železo i zinek, podporuje tvorbu krvinek, pomáhá nás díky betaninu chránit před rakovinou a srdečními onemocněními, upravuje srdeční puls, prospívá nervovému systému a je dobrá na pročištění orgánů.

Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Hořčík podporuje růst a pevnost kostí, nehtů i vlasů, posiluje kůži, cévy i vazivové tkáně. Draslík odvádí kyselé látky a nadbytečnou vodu z těla. Vláknina pomáhá správné funkci střev a zbavuje tělo škodlivých látek a tuků. Posiluje imunitu a pomáhá při obnovování poškozených buněk.

Artyčok

Cynarin je ester složený z molekul kyselin chinové a kávové a podporuje detoxikaci. Vitamin B zvyšuje mentální schopnosti a posiluje imunitu. Bioaktivní flavony apigenin a luteolin mají mimořádný antioxidační potenciál. Artyčok má blahodárný účinek na játra a produkci enzymů, které napomáhají sekreci žluči, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí.

Snižuje hladinu krevního cukru a pomáhá při diabetu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách, má protialergické účinky a pomáhá u ekzémů. Povzbuzuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a podporuje její funkci. Tlusté střevo ochrání inulin, který je potravou pro prospěšné trávicí bakterie.

Autor článku: Gastrofresh.cz - Velkoobchod ovoce a zeleniny



autor:
Gastrofresh.cz

datum vydání:
22. listopadu 2019


Diskuze k článku „Ovoce a zelenina, která podpoří vaši imunitu (PR)“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!