Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   Obchod.Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Ovoce a zelenina, která podpoří vaši imunitu (PR)

autor: Gastrofresh.cz
Jakmile po létě začnou podzimní plískanice, chladnější počasí nás nutí bojovat s nachlazením, virózami i bakteriovými infekcemi. Jen svetr, šála a čepice nás vždy ochránit nedokážou, proto je nutné zvýšit přísun ovoce a zeleniny.

Které druhy ovoce a zeleniny konzumovat, aby se posílila obranyschopnost našeho organismu? O cibuli a česneku nikdo nepochybuje. Známý je i zázvor. Vsadit ale můžete i na zdánlivě běžné kousky, které mají překvapivé účinky.

Citrusové plody

Citrusové ovoce, jako jsou pomeranče, grapefruity a mandarinky, obsahuje vysoké množství vitamínu C, který je dobře známým posilovačem imunity a má antibakteriální i protizánětlivé účinky.

Pomáhá udržovat zdraví kůže, která nás chrání proti infekcím. Tento antioxidant chrání buňky imunitního systému před škodlivými látkami vznikajícími ve chvíli, kdy nás napadnou virové či bakteriální infekce a vznikají nám v těle záněty. Pomáhá i k rychlejšímu uzdravení.

Bobulovité ovoce

Bobulovité ovoce nám prospívá proti infekcím i běžnému nachlazení. Obsahuje velké množství polyfenolů, které mají antimikrobiální účinky. Například quercetin výrazně snižuje riziko onemocnění po intenzivním cvičení a fyzické námaze.

Bobulovité ovoce nás ochrání dokonce i před viry, které vyvolávají chřipku, umí likvidovat bakterie, jako jsou stafylokoky, E. coli nebo salmonela. I bobulovité ovoce je bohatým zdrojem vitamínu C, což posiluje jeho pozitivní účinky i náš imunitní systém.

Sladké brambory neboli batáty

Batáty obsahují beta karoten, vlákninu, vitamin E, který zlepšuje kvalitu pokožky, vitamin A, který posílí imunitní systém a sníží riziko vzniku infekčních onemocnění, zejména těch respiračních, které jsou běžné hlavně u dětí. Navíc je dobré mít dostatek tohoto vitamínu zejména v případě, kdy absolvujeme očkování, které pak lépe funguje a tělo se s vedlejšími příznaky po něm také lépe vyrovnává.

Červená řepa

Červená řepa je bohatá na železo i zinek, podporuje tvorbu krvinek, pomáhá nás díky betaninu chránit před rakovinou a srdečními onemocněními, upravuje srdeční puls, prospívá nervovému systému a je dobrá na pročištění orgánů.

Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Hořčík podporuje růst a pevnost kostí, nehtů i vlasů, posiluje kůži, cévy i vazivové tkáně. Draslík odvádí kyselé látky a nadbytečnou vodu z těla. Vláknina pomáhá správné funkci střev a zbavuje tělo škodlivých látek a tuků. Posiluje imunitu a pomáhá při obnovování poškozených buněk.

Artyčok

Cynarin je ester složený z molekul kyselin chinové a kávové a podporuje detoxikaci. Vitamin B zvyšuje mentální schopnosti a posiluje imunitu. Bioaktivní flavony apigenin a luteolin mají mimořádný antioxidační potenciál. Artyčok má blahodárný účinek na játra a produkci enzymů, které napomáhají sekreci žluči, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí.

Snižuje hladinu krevního cukru a pomáhá při diabetu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách, má protialergické účinky a pomáhá u ekzémů. Povzbuzuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a podporuje její funkci. Tlusté střevo ochrání inulin, který je potravou pro prospěšné trávicí bakterie.

Autor článku: Gastrofresh.cz - Velkoobchod ovoce a zeleniny





autor:
Gastrofresh.cz

datum vydání:
22. listopadu 2019


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2022 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.