Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Orel skalní-Aguila chrysaetos

autor: Kolbabová
Majestátný kriticky ohrožený pták.

Třída: ptáci - Aves
Řád: dravci - Accipitriformes
Čeleď: jestřábovití - Accipitridae Vigors, 1824
Rod: orel - Aquila Brisson, 1760
Druh: orel skalní - Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Orel skalní je vysoký 75-90 cm a váží 3-6kg. Rozpětí křídel dosahuje až 2-2,2m. Orel tráví většinu dne plachtěním nad krajinou a tak jsou jeho křídla dlouhá s dobře vyvinutými ručními letkami, které mu pomáhají při manévrování. Pro orla je také typický jeho velký silný a hákovitý zobák, který používá k trhání potravy. Má i výborný zrak a velmi dlouhé a ostré drápy, kterými může kořist bez problémů ulovit a usmrtit.

Dospělí ptáci jsou tmavohnědí, se světlejším týlem. Mladí ptáci mají bílý ocas, jen zakončení je zbarvené do hněda. S věkem ocas tmavne. Zhruba v pěti letech jsou vybarveni jako dospělci.

Rozšíření

Řídce se vyskytuje v Evropě, Asii, Severní Americe a severní Africe.

Způsob života a potrava

Orel žije samotářsky, ojediněle i v páru. Hnízda si staví na těžko dostupných místech jako jsou skalní římsy, útesy, nebo vysoké stromy. Toto hnízdo může být až 3,5m vysoké a jeho průměr měří až 1,5m. Kořist loví ve vzduchu, takže má rád otevřený a široký terén. Hlavní část jeho jídelníčku tvoří savci střední velikosti např. zajíci, lišky a lasičky nepohrdne ani většími ptáky jako např. tetřev hlušec, tetřívek a kur sněžný. Při nouzi sežere i hada či ještěrku. V horských oblastech to jsou svišti. Na kořist se vrhá k zemi střemhlavým letem rychlostí až 150km/h. Kořist chytne do drápů a odnáší si ji na klidně místo, kde ji usmrtí a sežere.

Rozmnožování

Při toku provádí samec zásnubní lety ve tvaru vlnovek. Páření se odehrává na zemi a samice první vejce snese většinou začátkem února a nebo března. Vejce jsou kropenatá a samice snáší maximálně dvě. Zahřívání snůšky začíná ihned po snesení prvního vejce, což znamená, že se první mládě líhne zhruba o 3-4 dny dříve jak druhé. A právě toto druhé mladě přežívá jen výjimečně, buď totiž zahyne hlady, nebo ho silnější sourozenec sežere.

Ochrana

I přes to, že byl orel skalní vyhlášen chráněným druhem na mnoha místech je ještě stále ohrožen v důsledku ztráty vhodných stanovišť. Ale např. v Alpách jsou dnes jeho stavy stabilizované a nehrozí mu tu přímé nebezpečí.

Český název: Orel skalní
Latinský název: Aquila chrysaetos
Hlavní znaky: Velký dravý pták. Tmavě hnědý se světlým týlem
Způsob života: Samotářký
Rozšíření ČR: Skály, hory
Rozšíření svět: Celá Evropa, mimo Pyrenejského poloostrova/td>
Potrava: zajíci, lišky a lasičky
Doba sezení na vejcích: 40-45 dnů
Počet mláďat: Zpravidla 1 - 2
Ochrana: Kriticky ohrožený druh

Zdroje:
Velká encyklopedie zvířat
Ohrožená zvířata-Miloš Anděra

Fotografie: Jiří Bohdal - www.natufoto.cz





autor:
Kolbabová
email: AmeliK@seznam.cz

datum vydání:
22. srpna 2006


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Orel skalní-Aguila chrysaetos


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: