Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Plšík lískový- Muscardinus avellanarius

autor: Kolbabová
Skrytý obyvatel okrajů lesů a remízků.

třídasavci - Mammalia Linnaeus, 1758
řádhlodavci - Rodentia
čeleďplchovití - Myoxidae
rodplšík - Muscardinus
druhplšík lískový - Muscardinus avellanarius (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Plších lískový je nejmenším druhem ze všech čtyř u nás žijících plchů. Dospělí jedinci mají světle hnědou až rezatou srst. Délka těla je 6,5-8,5 cm a délka ocasu je 6,5- 7,8 cm. Hmotnost činí 15- 25g, ale před zimním spánkem dosahuje hodnoty až 35g. Plšík má na tlapkách měkké polštářky, které mu umožňují pevně se přidržovat při pohybu po větvičkách.

Rozšíření

Plšík se vyskytuje v celé Evropě kromě Islandu, Irska, severní Anglie, severní Skandinávie, Finska a severního Ruska. Těžko ho najdeme i na Pyrenejském poloostrově.

Způsob života a potrava

Plšík obývá listnaté nebo smíšené lesy, kde se zdržuje v okrajových křovinách. Je to noční druh a proto ho v přírodě uvidíme jen zřídka. Pro tento styl života je vybaven vynikajícím sluchem a velkýma černýma očima. Hnízda si staví na větvičkách v hustém křoví, někdy může být i v dutinách stromů a pařezů. Splétá si ho z trávy a listí. Hnízdo má tvar misky a v průměru měří 15cm. Plšík se živí převážně rostlinnou potravou jako např. listy, květy, lesními plody, ale nepohrdne ani drobnými živočichy jako jsou např. žížaly a slimáci. Studené zimní měsíce tráví plšík zimním spánkem, do kterého upadá ve speciálním hnízdě v dutině stromů nebo pod zemí. Toto hnízdo je zcela uzavřené. Během podzimu si plšík vytváří velké tukové zásoby, které mu pomohou přežít až do dubna. Jakmile teplota klesne pod 15 stupňů Celsia plšík se v hnízdě stočí do klubíčka a jeho dech se zpomalí, stejně jako srdeční rytmus a tělesná teplota se pomalu vyrovnává s teplotou okolí

Rozmnožování

Počátek doby rozmnožování závisí na počasí. Po probuzení ze zimního spánku, což je většinou začátek dubna si samička začne stavět hnízdo do kterého pak po 22- 24 dnech od oplodnění vrhne 2-4 mláďata. Po narození jsou mláďata zcela holá a slepá, takže je matka opouští jen velmi výjimečně. První srst šedé barvy jim narůstá zhruba ve 13 dnech a ve stáří 18 dnů už začínají vidět. Mláďata s matkou zůstávají ještě 5-7 týdnů, po této době jsou již soběstačná.

Ochrana

Početní stavy plšíka lískového se snižují kvůli likvidaci jejich přirozeného prostředí jako jsou remízky, křoviny a živé ploty v krajině. K vysokému úbytku dochází také při zimním spánku. Mnohde, nejen u nás, je tedy plšík chráněným druhem.

Zdroje:
Velká encyklopedie zvířat
Ohrožená zvířata- Miloš Anděra





autor:
Kolbabová
email: AmeliK@seznam.cz

datum vydání:
12. září 2006


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Plšík lískový- Muscardinus avellanarius


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: