Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Polák chocholačka - Aythya fuligula

autor: Kolbabová
Obyvatel našich vod.

Třída: ptáci - Aves
Řád: vrubozobí - Anseriformes
Čeleď: kachnovití - Anatidae Leach, 1820
Rod: polák - Aythya Boie, 1822
Druh: polák chocholačka - Aythya fuligula (Linnaeus, 1758)

Vzhled

Stejně jako u mnoha dalších druhů kachen, i tady se samec výrazně liší od samice. Zatímco samička je hnědě zbarvena aby byla chráněna při sezení na vejcích, samec má výrazně oddělené bílé břicho od zbytku černého těla. Kačer má mimo to na hlavě asi 5 cm dlouhou chocholku také z černého peří, které dobře viditelná. Jak u samice, tak i u samce jsou dokonale vyvinuté plovací blány. Po stranách těla peří tvoří boční kapsy, v niž jsou zasunuty letky křídel, aby se při potápění nenamočili. Délka doutníkovitého tvaru těla chocholačky je 40-47 cm, rozpětí křídel měří 67-73cm a váha se pohybuje okolo 600-900g, přičemž je samec větší jak samice.

Rozšíření

Chocholačky jsou nyní na našich řekách velmi hojné, avšak v minulosti přes nás jen přelétali při cestě ze zimovišť, celoročně ji můžete dále spatřit v Asii od Islandu až po Kamčatku a v severní a střední Evropě. Přezimovat odlétají do jihovýchodní Asie, jižní Evropy a na sever Afriky.

Způsob života a potrava

Chocholačka si své hnízdo staví nejraději na malém ostrůvku uprostřed velkých a klidných vodních ploch, které jsou hustě zarostlé rákosím. Často také hnízdí na okrajích početným kolonií racků, kteří hlasitým křikem prozradí případného nepřítele. Chocholačky se sdružují do hejn, které mohou čítat více jak 1000 ptáků. Polák chocholačka tráví celý den potápěním a hledáním potravy pod vodou. Při potápění jí pomáhají silné údery nohou, které jsou posazeny dozadu, takto mohou jít do hloubky kolem 7m. Kačeři vydrží po vodou 30 sekund, ale využívají ani ne poloviny tohoto času. Hlavní potravu tvoří měkkýši, šneci a drobné rybky. Potravu si neobstarává jen při potápění, ale také když plave. To sbírá po hladině larvy a hmyz. Nepohrdne ani vodními rostlinami, nebo semeny zevaru a rdestu.

Rozmnožování

Tento pták netvoří trvalé páry, každý rok hnízdí s jiným partnerem. Námluvy začínají už v zimě a trvají do jara. Svatební tanec provádí oba partneři společně, kačer se ozývá tenkým hvízdavým voláním a natáčí hlavu k samici a oba rytmicky pohybují hlavou nahoru a dolů. Po páření kačer natáhne krk na vodu a obeplouvá samici. Místo k hnízdění si hledají v březnu až dubnu, ale hnízdit začínají teprve v květnu. Do hnízd pak samice snese snůšku 8-11 zelenošedých vajec. Se zahřívání čeká až do snesení posledního vejce. Na vejcích sedí sama a to 23-26 dní a také o ně sama pečuje. Mláďata se osamostatní v 5-6 týdnu života.

Ochrana

Polák chocholačka je zatím hojně rozšířená. Pomalu se ale její stavy začínají zmenšovat a to hlavně kvůli ztrátě přirozených biotopů.

Fotografie: Jiří Bohdal - www.natufoto.cz





autor:
Kolbabová
email: AmeliK@seznam.cz

datum vydání:
29. září 2006


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Polák chocholačka - Aythya fuligula


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: