Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   —   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Budníček menší - Phylloscopus collybita

autor: Mgr. Jana Hájková
Na jaře to bývá právě on, kdo se mezi prvními ptáky vrací ze zimovišť a vítá jaro svým "cilp calp cilp calp".

třída ptáci - Aves
řád pěvci - Passeriformes
čeleď pěnicovití - Sylviidae
rod budníček - Phylloscopus collybita

Vzhled

Drobný, štíhlý ptáček, který má šedozelené zbarvení. Hrudní oblast a okolí nohou je lehce nažloutlé. Mladí mají výraznější žlutou ve svém šatníku.

délka: 11 cm
hmotnost: 6-9 g
pohlavní dospělost: v 1. roce

Rozšíření

Tento olivově zelený pták se pohybuje v pásu ohraničeném Irskem a Velkou Británií, Španělskem a Portugalskem, téměř přes celou Evropu, severní Afriku, a severovýchod Sibiře.

Dá se říci, že jeho obydlí je kvůli potravě podmíněno stromovým porostem. Se svým šedozeleným peřím v něm lehce najde potřebnou ochranu. V srpnu shazuje své ošacení, které vymění za nový kabát na cestu na jih do teplejších krajin. Přezimuje ve Středozemí a severní Africe. Někteří se odváží na delší cestu do Íránu, Iráku či do Indie a Afghanistánu. Někteří jedinci se vydají přezimovat na Mallorcu a při chladném počasí se uchylují do domů. Stává se, že několik málo jedinců u nás i přezimuje. Jinak se vrací v polovině března.

Způsob života a potrava

Živ je díky přítomnosti drobného hmyzu a jeho larev v blízkosti svého bydliště. Hledá je v korunách stromů i hustém křovinatém porostu. Lístky a větvičky prozkoumává ze všech stran a hledá housenky, drobné motýlky, mouchy, pavouky a mšice.

Hnízdo staví samička 10-40 cm nad zemí, v hustém podrostu, aby bylo dobře ukryté před vlivy počasí i nepřátel. Základ tvoří suchá stébla trav, listí a mech. Celé je pak vystláno měkkými peříčky.

Rozmnožování

Samičky dorazí ze zimovišť s asi čtrnáctidenním zpožděním, takže samečci mají čas na přípravu hnízda. Tento náskok využijí také k tomu, aby si vymezili území, které brání zpěvem, případně agresivním chováním. Samička vábí samečka vzpřímeným sezením na větvičce, kde vibruje křídli a zpívá. Sameček na to reaguje zpomaleným zásnubním letem, kdy pisklavě vydává "tuíít, tuíít". Sameček si jen "užije" při páření, ale od výchovy potomků dává ruce pryč.

Snůška obsahuje kolem 5-6 bílých, červenohnědě kropenatých vajíček, přičemž každý den je sneseno jedno. Zahřívání a shánění potravy tedy sameček přenechává partnerce. Mladí se vylíhnou během 14-15 dnů. Už za tři týdny jsou mláďata schopná letu.

Ochrana

Stavy budníčka menšího jsou stabilizované, takže jí není potřeba.

český název budníček menší
latinský název Phylloscopus collybita
hlavní znaky drobný, šedozelené zbarvení, bříško lehce nažloutlé
způsob života v době hnízdění tvoří páry, jinak malá hejna
rozšíření Čr všude
rozšíření svět skoro celá Evropa, severní Afrika, severovýchodní Sibiř
potrava drobný hmyz, housenky, motýlci, mouchy, pavouci a mšice
doba sezení na vejcích 14-15 dní
počet mláďat 5-6 bílých, kropenatých vajíček
ochrana není

zdroje (informací):
Encyklopedie zvířat , kolektiv autorů, IMP BV/International Masters Publishers s.r.o.
encyklopedie.seznam.cz

Fotografie: Rostislav Stach - www.fotolovy.cz





autor:
Mgr. Jana Hájková

datum vydání:
12. března 2007


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.






Debata k článku Budníček menší - Phylloscopus collybita


Další publikování a šíření obsahu serveru Příroda.cz je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.

© 2004 - 2020 PŘÍRODA.cz
ISSN 1801-2787

Magazín PŘÍRODA.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2004 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: