Bylinky pro horké léto

autor: Blanka Holzäpfelová
Jaké bylinky se nám mohou hodit v horkém létě? Jaké naopak nechat raději na zimu?

Horké léto udeřilo v plné síle, a stejně tak v přírodě všechno kvete, bzučí, plodí, až z toho člověku přechází hlava kolem. Jaké bylinky a léčivé rostliny nám mohou přijít vhod v tomto období plném slunce a tepla? A které je naopak vhodné přenechat spíš na zimu? Pojďme se na to podívat blíže.

Betakaroten jako prevence

Když se řekne léto, jako první se nám obvykle vybaví slunečné, teplé a dlouhé dny. A protože člověka láká v takových dnech pobyt venku, na řadu nutně přicházejí i spáleniny od slunce. Zde je důležitá především prevence, a to nepobývat na slunci v poledních hodinách nebo delší dobu. Z bylinek nám může být užitečná například mrkev, ale vlastně každá rostlina s obsahem betakarotenu (především červené, oranžové a žluté druhy), které zvyšují odolnost kůže vůči slunečnímu záření. K vnější aplikaci pak můžeme použít například kokosový, sezamový nebo jojobový olej. Osvědčený je též olej z malinových semen, olej avelánový nebo mrkvový. Tyto oleje zvýší odolnost kůže vůči slunečnímu záření, nicméně v horkém dni na koupališti či jiném slunném místě, buďte obezřetní.

Pozor na třezalku, pokud ji užíváte, nesmíte na slunce

Naopak je třeba se vyvarovat produktům s fotosenzitivním účinkem, které při kontaktu se sluncem mohou způsobit i těžké vyrážky, popáleniny nebo vředy. Typickou fotosenzitivní bylinou je například třezalka tečkovaná nebo andělika lékařská.

Na popáleniny list aloe a chladit odvarem či nálevem z bylin

Pokud už k popáleninám došlo, nastupují bylinky hojivé. Zde se nejvíc osvědčuje například aloe vera, ale též obklady z měsíčku lékařského, řepíku lékařského nebo heřmánku pravého. Na postižené místo stačí v případě aloe přiložit naříznutý list. Pokud jsme se rozhodli poraněnou kůži omývat odvarem nebo nálevem z bylinek, pak tak lze učinit například namočením plátýnka nebo šátku do vychladlého odvaru, případně odvar nalít do vlažné koupele bez mýdla. Při úpalu (z pobytu v horkém prostředí) a úžehu (z dlouhého pobytu na slunci) nejvíce pomůže třezalka tečkovaná, plavuň vidlačka, heřmánek pravý nebo srdečník obecný.

Jak se méně potit

S horkem bývá též spojené nadměrné pocení, proti kterému nám pomůže například šalvěj lékařská, yzop lékařský nebo oblíbená kuchyňská bylinka, libeček lékařský. Naopak naprosto nevhodné jsou v létě bylinky jako lipový květ, bez černý, tužebník jilmový, extrakty z akátu nebo vrby bílé. Tyto bylinky pocení podporují a organismus silně dehydratují, což v létě není žádoucí. Do této skupiny patří i heřmánek pravý, který je nutno užívat jen při indikacích, například očisty střeva, pro běžný pitný režim je však v létě silně nevhodný, a to zvlášť u malých dětí, kterým může přivodit i silnou dehydrataci.

Úrazy

S pobytem venku nutně nastupují nejrůznější úrazy, odřeniny, pohmožděniny, bodnutí hmyzem a další drobná poranění, a to především u dětí. Škála bylinek, které nám mohou pomoci, je zde rovněž široká. Z běžných českých bylinek nám v přírodě pomůže například jitrocel kopinatý (s krásným lidovým názvem „hojílek“), který stačí v podobě rozdrceného listu přiložit na ránu a nechat chvíli působit. Jitrocel má tu výhodu, že roste téměř všude, a máme ho vždy po ruce. Mezi další hojivé bylinky patří například vzácnější arnika horská (pozor, v přírodě je chráněnou bylinou a nesmí se trhat!) nebo kostival lékařský. Ty nám pomůžou na vymknutí kloubů, urychlují hojení zlomenin, podvrknutí, pohmožděniny nebo jiná větší poranění (s vážnými poraněními samozřejmě navštívíme lékaře).

Dotěrný hmyz

Dalším problémem léta bývá velký výskyt hmyzu, mnohdy ne toho užitečného, jako třeba komáři či klíšťata. Pomoci nám v jejich odpuzování může například čerstvý česnek smíchaný s lněným olejem. Do oleje můžeme rovněž vmíchat především vonné bylinky, jako je levandule, máta, rozmarýn či cedr. Je možné také použít přímo esenciální oleje, které naředíme nosným olejem (typicky mandlový, slunečnicový, olivový…), ale to bývá již dražší záležitostí. Co se týče klíšťat, i když použijete výše zmíněné bylinky, je třeba se po návratu domů bedlivě prohlédnout.

Hmyzí bodnutí

U hmyzího bodnutí je třeba rozlišit, o jaký hmyz se jedná. Typicky nejčastěji to bývá včela nebo vosa. U včel a vos je třeba zvolit produkt, který správně reaguje na pH jedu. U vosy je to tedy typicky cibule, neboť vosí bodnutí je zásadité, je tedy nutno zvolit kyselinu pro neutralizaci (cibule, citron nebo ocet), naopak včelí jed, má pH kyselé. Neutralizuje ho například jedlá soda. Z bylinek pak svědění nebo lokální reakci na jakékoliv bodnutí neutralizuje například tea tree olej, již zmiňovaný jitrocel kopinatý, aloe vera nebo alkohol (typicky například Alpa). V případě alergie na jakékoliv hmyzí bodnutí je třeba vyhledat lékařskou pomoc!

Cestovní horečka

S létem je též spojené cestování, mnohdy do exotických krajin. Na cestovní horečku a nevolnosti se velmi osvědčila máta peprná nebo zázvorový kořen, které je ideální užívat už před plánovanou cestou. Pokud již nevolnost propukla, pak je dobré zvolit například heřmánek pravý, anděliku lékařskou, ženšen pravý nebo zmiňovaný zázvor. Dobré je též vynechat sůl, alkohol a tučnou stravu. Při cestování na delší vzdálenosti je vhodné užívat ginkgo biloba (zvyšuje adaptabilitu na nové prostředí), jako prevenci trombotické choroby při delším sezení v letadle zase funguje pupečník asijský (gotu kola). Ten je vhodný užívat i několik týdnů před plánovanou cestou. Při pásmové nemoci nejvíce zabírá rozmarýnový čaj, je však nutné vyhnout se pití kávy a alkoholu.

Nezatěžujme střeva

Červen a následné letní období je dle tradiční čínské medicíny (TČM) měsícem střeva. Energie tohoto orgánu je v letním období nejvíce oslabená, a tak je třeba tomu přizpůsobit i životní styl. Zcela nevhodné jsou typické letní grilovačky, pití alkoholu, tučná a mastná strava, živočišné potraviny (především maso a mléko) a konzumace cukru. Naopak střevům v tomto období prospívají lehké letní saláty (zkuste je posypat například zrníčky granátového jablka nebo planými bylinami jako je například řebříček, chuť velice příjemně ozvláštní) nebo zeleninové a ovocné šťávy. Velmi výhodné je využít sezónní potraviny jako třesně, bobuloviny (maliny, jahody, borůvky, rybízy, angrešty), ale není nutné bránit se ani exotice, jako je mango, ananas, kiwi, banány, melouny nebo pomeranče a obecně citrusy, které v horkém létě příjemně ochladí. Pro očistu střev se pak výborně hodí například právě v létě kvetoucí heřmánek pravý.

Posílení jater pomůže s alergií

Při pobytu venku mnohé z nás může překvapit pylová alergie nebo-li senná rýma. Dle TČM se při těchto potížích nejlépe osvědčuje posílit energii jater, která je u mnohých z nás oslabená. Toho docílíme s pomocí jakýchkoliv rostlin obsahujících hořčiny – namátkou například hořec, ostropestřec mariánský, ale i vcelku běžná smetanka lékařská. Energii jater též posílíme pomocí stravy, a to již zmíněným vynecháním mléka, masa a cukru, které oslabují játra nejvíce. Přímo na alergické potíže nám může pomoci například perila křovitá, na lechtání v nose máta peprná a na slzící oči například obklady z heřmánku pravého, měsíčku lékařského nebo světlíku lékařského.

Pevně však doufám, že vás zmíněné neduhy minou, a vy si užijete léto v plné síle a kráse, tak jak jej pro nás příroda stvořila. Krásné prázdniny!

Zdroje:
FREJ, David a Jiří KUCHAŘ, 2016. Zdravé střevo: komplexní prevence a terapie trávicích a střevních potíží a onemocnění. Praha: Eminent. 456 stran. ISBN 978-80-7281-510-4.

JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustroval Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.

WURFT, Monika, 2019.Moje kniha divokých bylin: objevujeme, sbíráme a vychutnáváme 30 jedlých rostlin. Přeložil Rudolf RADA. Praha: Mladá fronta. 144 stran. ISBN 978-80-204-4639-8.

ZENTRICH, Josef Antonín, JANČA, Jiří. 1994-1998. Herbář léčivých rostlin, díl 1.-7. Eminent.

ZENTRICH, Josef Antonín, 2014. Zentrichova encyklopedie fytoterapie: Aencyclopaedia phytotherapeutica Centriciana. Olomouc: Fontána. ISBN 978-80-7336-771-8.



autor:
Blanka Holzäpfelová

datum vydání:
4. července 2023


Diskuze k článku „Bylinky pro horké léto“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!