Chystáte se založit zahradní jezírko? S tímto návodem uděláte vše správně už napoprvé

článek je inzerce, nejde o odborný text
Stavba jezírka je pěkný projekt, u kterého se můžete kreativně vyjádřit a během toho si užívat přírodu. Jezírko zpříjemní vzhled vaší zahrady a vnese do ní klidnou atmosféru – ať už sníte o malém klidném útočišti pro relaxaci, nebo o živé vodní krajině plné rostlin a živočichů. Aby se z toho ale nestal projekt, který vám do života přinese více starostí a vzteku než klidu, poctivě se na něj připravte. V našem článku vás krok za krokem provedeme procesem tvorby zahradního jezírka, abyste mohli svůj projekt zrealizovat hladce a bez zbytečných komplikací.


Jak na to krok za krokem

Ještě než se nadšeně vydáte na zahradu a pustíte se do plánování či dokonce přímo kopání jámy na jezírko, zeptejte se sami sebe: Mám vše potřebné? Mám veškeré nářadí, materiál i příslušenství pro zahradní jezírka, bez kterého se neobejdu? Pak můžete postupně přejít k následujícím 4 krokům:

1. Plánování

Vyberte místo dostatečně daleko od stromů, kam sice dopadá dostatek slunečních paprsků, ale nechybí tam ani stín. Tak vám do něj nebude padat zbytečně moc listů a zároveň budou rostliny i živočichové v jezírku maximálně spokojeni.

Rozhodněte se také ohledně velikosti a tvaru jezírka. Nezapomínejte na jednotlivé zóny, které by jezírko mělo mít:

⦁︎ bažina do 10 cm
⦁︎ mělká voda 20–140 cm
⦁︎ hluboká voda 60–150 cm

2. Vyhloubení jámy

Vyznačte si na zemi tvar jezírka, nejlépe hadicí nebo provázkem. Pak začněte kopat – zvenku dovnitř, přičemž pamatujte na různé hloubky pro různé druhy vodních rostlin a prostor pro ryby (pokud je plánujete mít).

Nejhlubší část by měla mít alespoň 60 cm – nicméně vždy minimálně o 20 cm více, než je plánovaná hloubka vody.

3. Podklad a izolace

Odstraňte z jámy všechny kameny a kořeny, které by mohly propíchnout izolační fólii. Pak na dno jámy položte vrstvu písku nebo geotextilie – cca 10 cm silnou. Pořádně ji udusejte, jen tak 100% poslouží k ochraně izolační fólie.

Přichází na řadu jezírková folie. Položte ji na pískovou vrstvu a nechte po stranách přesahovat cca 50 cm. Nemusíte se bát neestetičnosti, okraj fólie pak jednoduše zamaskujete s pomocí oblázků nebo převislých rostlin.

4. Výstavba a dekorace

Nyní zakryjte dno jezírka drobným štěrkem a zaplňte vodou. Pak sledujte, zda nedochází k úniku vody.

V tomto bodě už dostává šanci vaše fantazie – přichází na řadu dekorace. Rozmístěte kameny kolem okrajů a pár jich naaranžujte i do vody pro přirozený vzhled. Přidejte vodní rostliny pro ekologickou rovnováhu.

Pokud chcete mít čistou vodu, je dobré přidat filtr a čerpadlo. Ano, sice do jezírka zakomponujete rostliny, které se starají o čistotu vody, ale ani tak se neobejdete bez kvalitní filtrace.


Jak jezírko udržovat?

⦁︎ Nezapomínejte z jezírka pravidelně odstraňovat vše, co tam nepatří – například opadané listy.
⦁︎ Sledujte kvalitu vody, případně přidávejte přípravky pro udržení správného pH.
⦁︎ Zajistěte, aby měly rostliny a ryby vše, co potřebují pro zdravý život.

Stejně tak nezanedbávejte ani prostředí okolo jezírka. S pomocí sekačky na trávu a další podobné zahradní techniky se pravidelně starejte o trávník v jeho okolí. Jen tak si zaručíte stoprocentní oázu klidu.

Stavba zahradního jezírka vyžaduje pečlivé plánování, ale výsledek pak stojí za to. Užijte si proces tvorby a poté klid, který jezírko přinese do vaší zahrady – i vašeho života.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
1. května 2024


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!