I psi prožívají pubertu

autor: Mgr. Jana Hájková
To, co se paničky a páníčkové domnívají již dlouho, se nyní potvrdilo studií. Psi jsou v období adolescence nevraživí a prožívají tak svou pubertu.


Obdoba člověka

Podobně jako lidé se také psi chovají zjevně jinak, když přicházejí do puberty. Vědci o tom informovali v „Biology Letters“ britské Královské společnosti. Zkoumali při tom chování více než 160 psích jedinců. Ukázalo se, že zvířata ignorují příkazy svých páníčků, právě když přicházejí do pubertálních let. Oproti tomu jiné lidi i v tomto období většinou poslouchají dál. Toto chování je podobné jako u člověka. Též mnoho teenagerů se dohaduje především navzájem se svými rodiči.

Kdy začíná puberta, to závisí na zvířecím druhu.

U psů nastává tato vývojová fáze asi v osmi měsících. Tato aktuální studie je podle vědců první empirický doklad toho, že i psi v této fázi prožívají citlivé období. Našli dokonce důkazy, že zvířata s užší vazbou přicházejí pravděpodobně do puberty rychleji.

Pubertální chování je známé rovněž i u jiných zvířat.

Předtím než mladí tučňáci královští opustí své rodiny, vyvolají kolem sebe neklid. Vytvoří skupiny a zůstávají stále déle pryč od zbytku kolonie, až se jednou vůbec nevrátí. Například u octomilek trvá dospívání jen pár dní. Zato takový žralok grónský se stává dospělým ve zhruba 50 letech, přičemž někteří z těchto paryb jsou minimálně 400 let staří. U savců se v období přechodu mezi mládím a dospělostí odehrávají mnohé dramatické hormonální proměny a i mozek se podle vědců nově organizuje.

Ve druhé části studie zkoumali odborníci celkově 93 psů. Šlo jim o to, jak dobře poslouchají příkazy, a to před a během senzibilní pubertální fáze. Výsledkem je, že u většiny těchto psů ta neposlušnost zase přešla.

Nicméně toto období může mít dalekosáhlé důsledky.

Předcházející studie bohužel ukázaly, že mnoho psů právě v tomto postiženém věku bývá odloženo do útulků. Nebo se jejich majitelé pokoušejí řešit tuto situaci násilím. Výzkumníci doufají, že by mohly takovýmto situacím předejít, právě když objasní majitelům těchto mazlíčků, že takovéto problémové chování je jen dočasné.

Zdroje informací: spiegel.de



autor:
datum vydání:
3. června 2020


Diskuze k článku „I psi prožívají pubertu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!