Jak vybrat meteorologickou stanici či teploměr?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Jak název napovídá, domácí meteostanice je stanice určená ke sledování povětrnostních podmínek v blízkosti vašeho domova. Přesněji řečeno, meteorologická stanice se používá ke zjištění přesných klimatických podmínek kolem vás. A proč se hodí mít ji doma?

Po mnoho let jsme se spoléhali na zpravodajské kanály, noviny nebo zprávy z meteorologických stanic, abychom věděli o počasí v našem regionu, městě nebo zemi. Dokonce i meteorologická oddělení používají meteorologické stanice ke studiu, pozorování, záznamu a analýze počasí.

Ale domácí meteostanice jsou pro více osobní použití. Jsou užitečné pro sledování počasí ve vaší lokalitě. Mají senzory a teplotní monitory pro výpočet některých důležitých faktorů, jako kdy bude pršet nebo sněžit nebo jak intenzivní bude slunce? 

Co by měla mít základní meteostanice:

- Teploměr pro měření teploty
- Barometr pro měření atmosférického tlaku
- Anemometr pro kontrolu rychlosti a směru větru
- Srážkoměr pro měření rychlosti a množství srážek
- Senzor vlhkosti pro měření vlhkosti

Těchto pět senzorů tam musí být bez ohledu na to, jakou domácí meteostanici kupujete. Základní funkcí domácí meteostanice je měření teploty, tlaku vzduchu a vlhkosti. Pokročilejší domácí meteostanice mají také snímače teploty půdy a radiační snímače.

Různé typy domácích meteostanic:

1. Analogová domácí meteostanice

Nebo chcete-li, klasický teploměr. V analogových domácích meteorologických stanicích máte číselníky pro sledování klimatických podmínek. 

2. Digitální domácí meteostanice

Digitální domácí meteostanice mají obrazovku pro zobrazení naměřených hodnot. Jsou poměrně pokročilé a mají co nabídnout, jako jsou úrovně UV, blesk, sluneční záření atd. Můžete mít  jak drátovou tak i  bezdrátovou variantu. Některé z nich jsou kompatibilní s počítači, mají také připojení k internetu, či nabízí možnost přidání kamery.

3. Inteligentní meteorologická stanice

Chytré meteorologické stanice jsou schopny porozumět vašim hlasovým příkazům. Některé z nich jsou dokonce kompatibilní s Alexou. Mohou dokonce sledovat některé důležité vnitřní parametry, jako je CO2, hladina hluku a polétavý prach atd.

Při výběru domácí meteostanice je třeba zvážit několik dalších důležitých faktorů:

1. Frekvence aktualizací informací

Potřebujete znát časový interval aktualizace nové sady dat vaší domácí meteostanice. Většina domácích meteostanic aktualizuje naměřené hodnoty mezi 30 až 50 sekundami.

2. Konstrukce a životnost

Materiál použitý na stavbu vaší domácí meteostanice by měl být pevný a odolný. Bude fungovat 24 hodin denně 7 dní v týdnu bez ohledu na všechny druhy povětrnostních podmínek. Pokud je vyrobena z levného kvalitního materiálu, její výsledky měření se brzy zhorší nebo se mohou poškodit jeho senzory. 

3. Použitelnost a konektivita

Pokud nejste profesionál, pak nemá smysl zapojovat složité nastavení. Vyberte si meteorologickou stanici, která se snadno instaluje a čte.

Hledejte zařízení, které je kompatibilní s počítačem a internetem. Některé domácí meteostanice mohou data dokonce ukládat. Některé přijímají i hlasové příkazy a nabízejí připojení Bluetooth. Vyberte si snadno použitelné a široce kompatibilní zařízení.

4. Přesnost

Každá meteostanice má určitou chybovost. Pomohlo by, kdybyste při výběru domácí meteostanice zvolili tu nejnižší. Před nákupem si pečlivě přečtěte technický list a projděte si recenze.

5. Zdroje energie

Většina domácích meteostanic je dnes bezdrátová. Fungují buď na baterie nebo solární panel. Zkuste si pořídit meteorologickou stanici, která funguje na obou. Je moudré hledat také možnosti záložního napájení. Meteorologické stanice se záložními zdroji energie jsou výhodné v době výpadku elektrické energie.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
9. ledna 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!