Ochranáři sbírali na louce bobky. Proč?

autor: Lenka Kadlíková
V Motýlím království v Radiměři začátkem dubna proběhlo Bobkobraní. Proč je to důležité? Co to přírodě přinese? Bobky jsou přeci živiny pro půdu?


Motýli, orchideje, zmije i kudlanka

Fotogalerie k článkuBatolec duhový - klikněte pro zobrazení detailuKřivatec rolní - klikněte pro zobrazení detailuPětiprstka žežulník - klikněte pro zobrazení detailu
Radiměřský Motýlí ráj je přírodně nesmírně cenným souborem ovocných sadů a prosluněných, především sušších křovin a luk navazujících na les. Právě tam se velmi daří nejen vzácným motýlům, kudlance nábožné či zmijím. Pokud budete mít štěstí, můžete tu objevit víc jak polovinu druhů denních motýlů žijících v ČR. Takových míst v ČR opravdu není moc. Když je tu tolik motýlů, musí tu být samozřejmě i druhově pestrá květena. Mimo jiné tu narazíte i na několik druhů orchidejí. O lokalitu v Radiměři se stará ČSOP Arion. Tahle organizace je pojmenovaná právě po vzácném druhu motýla, modrásku černoskvrnném, který zde žije. Jejich péče lokalitě velmi prospívá.

Přírodní sekačky

Historicky tato lokalita byla bez dřevin. Sad zde byl vysázen až v polovině 20tého století. Dříve zde probíhala především pastva. Ta tu však na nějakou dobu ustala a lokalita začala zarůstat náletovými dřevinami. Rozmanitost se tak začala vytrácet. Spolek Arion dostal lokalitu do péče v posledních letech. V roce 2021 za přispění sbírky Místo pro přírodu dokonce část pozemků koupil. Náletové dřeviny vesměs vykácel a louky a sad začal kosit. Na části pozemků ochranářům pomáhají „kosit“ kozy, ovce a koně. Právě po těchto přírodních „sekačkách“ dobrovolníci spolku nyní bobky likvidovali. Proč?

Proč tedy bobky nejsou na tomto místě dobře?

Jak známo, bobky hospodářských zvířat obsahují živiny pro půdu. Jenže po zimě se ještě dostatečně neprobudili koprofágové, především brouci, kteří hovínka rozkládají. Jistě znáte třeba hovnivála. Tyhle malé potvůrky, které si na bobkách pochutnávají, dokáží živiny dostat i opravdu hluboko do půdy. Nyní je však nad jejich síly všechny bobky dostatečně rychle „zlikvidovat“. Musí tedy pomoci člověk. Nejde jen o to, že pastvina vypadá po zimě jak zorané pole, ale velké množství hovínek, přesněji látek z nich, zapřičiní, že se půda překyselí. To je nežádoucí jak pro hospodářská zvířata tak pro rostliny na kterých se živí motýli. Druhy, které zde rostou jsou náchylné na překyselení půdy. Ovšem použít tato hovínka jako hnojivo na zahradě je super, protože tam naopak látky, které jsou v nich obsažené v půdě chybí a je potřeba je tam dodat.

Za konzultaci díky Romanovi Kalousovi z Arionu.



témata článku:
autor:
datum vydání:
24. dubna 2023


Diskuze k článku „Ochranáři sbírali na louce bobky. Proč?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!