Umíte v interiéru pracovat se světlem?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Práce se světlem, a to jak přirozeným, tak umělým, je poměrně náročnou disciplínou, která má značný vliv na to, jak bude interiér zdařilý a funkční. Cílem je doma vytvořit takové světelné schéma, které bude fungovat a v interiéru navodí příjemnou atmosféru.

Většina českých interiérů nemá kvalitní osvětlovací schéma, neboť se osvětlení řeší jako poslední věc. A to je chyba.


Přirozené versus umělé

Charakter přirozeného světla je poměrně nestálý. Mění se v průběhu dne, podle ročních období a závisí také na geografické poloze.

V místnostech orientovaných na různé světové strany bude ve stejnou denní a roční dobu vypadat různě. Sázkou na jistotu v tomto ohledu je správně zvolené světlo umělé.


Jaké umělé světlo?

Při výběru konkrétních světelných zdrojů nás v první řadě bude zajímat jejich teplota. Ta je stěžejní.

Řídíme se buď kelviny, nebo číslem určujícím podání barev Ra (index podání barev na škále 0 až 100 říká, jak věrně zdroj zobrazuje barvy v porovnání se světlem slunečním.


Centrální, náladové a bodové

Hlavní typy osvětlení interiéru jsou: centrální světlo, náladové osvětlení a bodové světlo. K rychlému a intenzívnímu osvětlení celé místnosti slouží světlo centrální, intimní atmosféru navodí osvětlení náladové a k osvětlení konkrétní částí místnosti slouží osvětlení bodové.


Zdroje světla podle druhu

Důležitý je také správně zvolený druh světelného zdroje. Na výběr máme LED svítidla, úsporné žárovky, zářivky a halogenová světla. Pro úsporné svícení jsou správnou volbou úsporné LED žárovky.

Vynikají dlouhou životností i nízkou spotřebou elektřiny. Nevadí jim přitom časté rozsvěcení ani dlouhé svícení. K tomu generují méně tepla než halogeny.


LED pásky, trubice a panely

V kategorii LED svítidel navíc najdeme osvětlení centrální, bodová i náladová. Intimní náladu v místnosti například navodí LED pásky. K bodovému osvětlení (například) kuchyňské linky le pak použít LED zářivkové trubice. Vynikajícím podhledovým svítidlem určitě jsou LED panely.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
26. února 2022


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!