V Milovicích uhynulo zubří mládě. Na vině mohu být úřady

autor: Lenka Kadlíková
V přírodě občas dojde k tomu, že mládě zapadne do bláta a stresem uhyne. Zde to ale bylo trošku jinak. Tato tragická událost se nemusela stát.


Samička měla tento pátek odjet do nové rezervace

Zrovna tato uhynulá samička měla v pátek odjet do nové rezervace. Bohužel se tak nestane, protože uhynula, a to nejspíš zbytečně. Zůstala v bahně ve vysychající tůni, kam se šla napít. Tato tůňka se jí zdála totiž bezpečnější, než napajedlo, kolem kterého se pohybovali lidé. Bohužel se jí stala osudnou.

Na trvalé řešení zásobování vodou čeká rezervace už několik let

Desítky velkých kopytníků v Milovicích čeká už 2,5 roku na povolení vrtu, který zabezpečí zásobování vodou pro celou rezervaci. Podle Dalibora Dostála nejde o složité stavební povolení ani vodoprávní řízení a jinde jej mají na stole během pár dní. Projekty i financování má rezervace připravené. Realizaci prý brání jeden podpis a razítko úředníka.

Nouzové zásobování vodou

Vybudování napajedel se stalo akutní letos v zimě, kvůli opravě vodovodu v nedaleké obci. Kvůli tomu měla být uzavřena část rezervace s jediným funkčním napajedlem. Podmínkou tedy bylo zřízení nového napajedla v nové části rezervace. Právě to napajedlo u kterého se čeká na ono jedno razítko a podpis. Bylo tedy přislíbeno, že v řádu dnů bude povolení hotové. Nestalo se tak. Rezervace nechtěla blokovat opravu vodovodu a riskovat tak, že bez vody budou lidé v obci. Přistoupila tedy na zásobování cisternou.

Plachá zvířata a lidé

Narozdíl od stálého řešení napajedel je cisterna problematická v tom, že se kolem musí často pohybují lidé. Plachá zvířata tak nemají pocit bezpečí. Uhynulá samička si bohužel vybrala „bezpečnější“ vysychající tůňku, která byla nedaleko. Podle Dostála je v rezervaci několik takovýchto tůní, nicméně nikdy dříve se toto nestalo, protože pokud mají zvířata nerušený přístup k napajedlům, nevyhledávají takováto riskantní místa.

„Je třeba, aby měly úřady povinnost vyřizovat žádosti ve stanovené době. Problém s napajedly i s celkovým fungováním rezervace jsme řešili na mnoha institucích, od úrovně náměstků ministrů, přes ředitele odborů, regionální úřady, různé profesní a oborové organizace, jichž jsme členem. Přesto nikdo nedokázal najít recept na to, aby konkrétní úředník přestal vyřizování žádosti prodlužovat a rozhodl,“ uvedl Dalibor Dostál. A věří, že se díky této tragické události dají věci do pohybu.

Tělo uhynulé samičky si převzal preparátor a bude sloužit ke studijním účelům.

Není to zdaleka první problém se kterým se rezervace potýká. Jedním z důvodů jsou lukrativní pozemky. Zájemci o ně házejí lidem starajícím se o rezervaci klacky pod nohy. Obrátili jsme se s dotazem na Milovický úřad. Do vydání článku odpověď nedorazila.

Podrobněji na ceska-krajina.cz



témata článku:
autor:
datum vydání:
10. května 2023


Diskuze k článku „V Milovicích uhynulo zubří mládě. Na vině mohu být úřady“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!