Naplánujte si úspěšný rok s rostlinami: 5 rostlin, které ocení péči na podzim a v zimě

článek je inzerce, nejde o odborný text
Každý pěstitel, ať zkušený nebo začínající, který má zahrádku nebo se věnuje pokojovým rostlinám, má před sebou otázku: Jak se o ně postarat? Tato otázka zde je po celý rok, ale existují rostliny, které zvláště ocení laskavou péči na podzim a v zimě. Můžeme je rozdělit na zahradní rostliny a vánoční rostliny.


Zahradní rostliny

Zahradní rostliny, které za péči na podzim se vám určitě odvděčí, jsou jahodyčesnek i trávník. Ale dalo by se říci, že nejen tyto, ale všechny. 

Protože podzim je čas, který je vhodný pro vrácení živin do vyčerpané půdy. Bez pravidelného přísunu živin do půdy, nelze očekávat ani prosperování rostlin, ani přiměřenou úrodu. 

Každý se již setkal s hnojivy, ať už chemickými nebo naopak organickými. U těch přírodních hnojiv si většinou představíme slepičí, koňský či kravský trus – hnůj. 

Nás zaujal nový produkt na českém a slovenském trhu. Také je to trus, ale HMYZÍ. Když jsme nad tím v redakci přemýšleli, řekli jsme si – proč ne? Za pokus to stojí! Spojili jsme se s HNOJIK.CZ , abychom pro vás zjistili více informací.


Hmyzí trus

Co je hmyzí trus – HNOJÍK zač?

Je to organické hnojivo, v zahraničí známé jako „insect frass“. Podobně jako slepičí trus obsahuje mimo jiné dusík, fosfor a draslík. Rozdíl a zároveň výhoda je v tom, že má neutrální PH, je bez zápachu a není třeba jej zpracovávat a ředit před použitím, jak to je nezbytné u slepičinců. Díky neutrálnímu PH není možné rostliny přehnojit a spálit jim Hnojíkem kořeny či listyKřemičitany, které obsahuje Hnojík, pomáhají rostlinám tím, že jejich buňkám zesilují buněčné stěny

Ale to, čím se HNOJÍK zcela odlišuje od ostatních organických hnojiv je v tom, že obsahuje CHITIN . Ten Účinně pomáhá rostlinám bránit se před škůdci a patogeny. Je znám jeho silný repelentní účinek na mšice, molice, dřepčíky, lalokonosce, vlnatku a další škůdce .

Výhodou aplikace hmyzího trusu je postupné a dlouhodobé uvolňování živin. Zlepšuje tepelné a vzdušné vlastnosti půdy a půdní struktury. To podporuje dobré překořenění rostlin. Zajišťuje a podporuje biologický život v půdě, zvyšuje podíl humusu a přispívá k větší úrodnosti. Zároveň je bezpečný pro lidi, zvířata, rostliny a užitečný hmyz.

Jedinečným způsobem spojuje v sobě VÝŽIVU a REPELENTNÍ účinky na škůdce a nemoci ROSTLIN a  tím  šetří finance potřebné k pěstování rostlin. HNOJÍK je registrován jako České organické hnojivo a lze jej dostat jak v Čechách , tak na Slovensku .


Česnek

Česnek – štiplavý, chutný, živinami nabitý zdroj energie našich kuchyní a životů. Podzimní péče je pro něj typická. Součástí efektivního pěstování česneku je doplňování kvalitních živin. Zjistilo se, že pokud se aplikuje organické hnojivo na česnek, jeho produkce je efektivnější.

Před vysazením česneku v rámci přípravy půdy, můžete použít například kompost i zelené hnojení. Do půdy musí být zaorány v hloubce 25 cm nejpozději v polovině září, aby se předešlo možnému přenosu onemocnění.

Vybrat si můžete i z organických hnojiv, kterých je na trhu dostatečné množství. Organické hnojivo na česnek, které doporučujeme díky výborným zkušenostem , je Hmyzí trus HNOJÍK . Neposkytuje česneku jen makro a mikro živiny, ale i další prospěšné mikroorganismy zlepšující fyzikální, chemické a biologické podmínky půdy, čímž zvyšuje úrodnost česneku. Díky CHITINU působí repelentně na škůdce česneku. Podrobněji se o česneku a jeho pěstování dočtete zde: ČESNEK . 


Jahody

Jahoda patří mezi nejoblíbenější bobulové ovoce. Péče, kterou jí věnujeme, nám vrací ve sklizni lahodných plodů. Abychom přirozeným způsobem dosáhli co největší úrodnosti, věnujme jí pozornost i během podzimu. 

Na podzim je třeba jahody ještě jednou přihnojit nejen kvůli lepšímu přezimování, ale zejména kvůli tomu, aby jahody měly následující rok více květů a tím pádem i více jahod. Jak na to i další oblíbené dotazy týkající se jahod, se můžete více dočíst v článku JAHODY .


Trávník

Krásný a zdravý trávník je snem každého zahrádkáře. Vyžaduje péči od jara do podzimu.  Podzimní část je nejdůležitější z pohledu přezimování trávníku a jeho příštího prosperování. Pomocí vertikulace je třeba odstranit travní plst, což mimo jiné pomůže předejít plísňovým a houbovým onemocněním trávníku.

Poslední sečení je vhodné dle aktuálního počasí na přelomu října a listopadu. Po provzdušnění trávníku je třeba podzimní hnojení. Pro kvalitní a krásný trávník je pravidelné doplňování vyvážených živin nezbytné. Trávník se v tomto období připravuje na zimní odpočinek a hnojením posílíte kořenový systém trávníku a zvýšíte jeho odolnost.

Při výběru hnojiva pro podzimní hnojení trávníku je třeba, abyste pamatovali na správný poměr základních živin pro podzimní období. Další informace získáte v sekci TRÁVNÍK . Pokud hledáte jednoduché, účinné a cenově nenáročné řešení, doporučujeme vám České organické hnojivo HNOJIK . Kromě vyváženého poměru živin a podpoří váš trávník i v obraně před škůdci a nemocemi. 


Vánoční rostliny

Čas Vánoc, čas svátků lásky, klidu a radosti se blíží závratnou rychlostí. Mnozí z nás k výzdobě Adventu a Vánoc už pravidelně používají i živé rostliny. Vánoční růže (Prýštec nejkrásnější – Euphorbia pulcherrima), Vánoční kaktus (Šlumbergera – Schlumbergera bridgesii) či živý vánoční stromek jsou toho neodmyslitelnou součástí. Aby přinášeli radost, potřebují trošku naší péče.


Vánoční růže

Vánoční růže (Prýštec nejkrásnější – Euphorbia pulcherrima) pochází z Mexika. Její nejznámější kultivář v červeno-zeleném zbarvení si získal oblibu na celém světě. 

Ale dnes už si můžete vybrat z opravdu bohaté barevné palety Vánočních růží. Aby vytvářela příjemnou sváteční atmosféru, potřebuje trochu naší pozornosti.

Zajímá vás barevná paleta kultivarů Vánoční růže? Nebo jak nekupovat každý rok novu a aby nádherně rozkvetla na Vánoce? A znáte starou mexickou legendu o Vánoční růži? Inu, ať se líbí Vánoční růže .


Vánoční kaktus

Vánoční kaktus  (Šlumbergera – Schlumbergera bridgesii ) patří mezi rostliny, které nám již tradičně pomáhají během vánočních svátků vytvářet příjemnou sváteční atmosféru. Ale občas se stává, že místo Vánoc rozkvete o nějaký ten měsíc dříve. Nebo své květiny otevře až na jaře. Jak je to možné? Při koupi Vánočního kaktusu je třeba si dávat pozor, zda jde opravdu o Vánoční kaktus Schlumbergera bridgesii, protože mnohdy jsou za Vánoční kaktusy prezentovány jiné, jemu vzhledově podobné druhy.

I když jej řadíme mezi kaktusy, má rád vlhčí prostředí a poměrně vydatnou zálivku přibližně 1x týdně. Aby Vánoční kaktus bohatě rozkvetl i následující rok o Vánocích stačí zachovat 3 jednoduché podmínky: dostatek vyvážených živin a správné nastavení světelných i tepelných podmínek pro Vánoční kaktus. Jak na to? Co zahrnuje péče o vánoční kaktus? A jak odlišit Vánoční kaktus od ostatních? Odpovědi na tyto otázky naleznete v článku: Vánoční kaktus .


Vánoční stromek

Vánoční stromek je neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. V posledních letech se s oblibou používají vánoční stromky v květináči. Jejich velkou výhodou je oproti těm, které nemají kořeny, že vydrží mnohem delší dobu zdobit a vytvářet sváteční náladu. 

A samozřejmě i další výhody plynoucí z živé rostliny v naší blízkosti. Takový vánoční stromek se vám odvděčí za zálivku, když mu proschne zemina i doplnění živin. Jednoduchým a vhodným způsobem jak na to, je použití Hnojíku, o kterém se můžete dočíst  ZDE .


Pro více informací o výživě rostlin si vyberte další články.

Hnojení pokojových rostlin

Hnojení trávníku

Hnojení zahradních rostlin

Hnojení bylinek



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
6. prosince 2022


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!