Úbytek včel a jiných opylovačů způsobuje ročně smrt půl milionu lidí!

autor: Anna Nebeská
Opylovači, jako jsou včely, hmyz a ptáci, jsou pro naši planetu a ekosystémy klíčoví. Následující článek vás seznámí s tím, jaké konkrétní dopady má jejich úbytek na životy lidí.


Jaký je svět bez opylovačů?

Nová studie ukazuje, že úbytek opylovačů na světě má za následek až půl milionu předčasných lidských úmrtí ročně!

Výzkumníci z Biodiversity and Human Health Initiative (BIOHEALTH) pod vedením profesora Alexandra-Sebastiana Marquesa z University of Vermont, se ve své studii zaměřili na dopad úbytku opylovačů na globální populaci.

Jejich studie ukazuje, že úbytek opylovačů logicky vede ke snížení dostupnosti potravin. Příčinou úbytku opylovačů přitom nejsou jen klimatické změny a globální oteplování, ale také chemické pesticidy, které jsou všudypřítomné v našem prostředí.

To ovšem vede k tomu, že máme méně plodin, které mohou být sklizeny. Což následně způsobuje zhoršení zdravotního stavu obyvatelstva a zvýšení předčasných lidských úmrtí.

Výzkumníci také zjistili, že úbytek opylovačů má největší dopad na rozvojové země, kde žije více než polovina světové populace. V těchto zemích je již nyní méně potravin a dostupnost zdravých potravin je ještě horší. Lidé zde navíc často pracují ve špatných pracovních podmínkách, které také přispívají ke snížení dostupnosti potravin a nedostatku živin.

Výzkumu se účastnila také profesorka Elena Bennett z McGill University, která řekla: „Úbytek opylovačů má velmi negativní dopady na lidské zdraví a blahobyt. Bez opylovačů bude mnohem obtížnější dosáhnout našich cílů udržitelného rozvoje.“

Závěr studie byl publikován ve časopise Nature Food a ukazuje, že úbytek opylovačů je relevantním globálním problémem. Udržení biodiverzity je důležité pro lidskou populaci, aby se zabránilo dalšímu zhoršení zdravotního stavu a předčasným úmrtím.

Je jasné, že úbytek opylovačů má velmi negativní dopad na lidskou populaci i ekosystém. Proto je velmi důležité podporovat biodiverzitu a chránit opylovače, abychom minimalizovali dopady tohoto problému na celkový blahobyt lidstva.

Nejdůležitějším krokem je omezit pesticidy a herbicidy, které mají negativní dopad na opylovače. Tyto chemikálie mohou například poškodit larvy včel a mohou také způsobit otravy včelstev. Místo používání chemikálií je třeba se soustředit na alternativní metody ochrany rostlin, například na použití mechanických opatření proti škůdcům.

Zároveň je důležité udržet v krajinu biodiverzitou – tedy pestrou směsicí rostlin a živočichů. To lze dosáhnout tvorbou a údržbou vhodných prostor pro opylovače, jako jsou záhony, louky, skalky, lesy a polnosti.

Stromy a keře by měly být zasazeny tak, aby byly vhodné pro opylovače a poskytovaly jim potravu a útočiště. Také by mělo být umožněno ptákům a hmyzu, aby se usadili na lidských stavbách, např. na domech a budovách.


Zdroje: Mongabay.com, odborná literatura



témata článku:
autor:
datum vydání:
17. února 2023


Diskuze k článku „Úbytek včel a jiných opylovačů způsobuje ročně smrt půl milionu lidí!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru