Jak pomoci přírodě v každodenním životě?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Naše společnost prošla za uplynulých třicet let bouřlivým vývojem. Dokonale to ilustruje například náš vztah k přírodě. Zatímco na začátku 90. let všichni předpokládali, že chránit přírodu musí především stát, dnes všichni víme, že začít musíme u sebe. Ale jak?


1. Třiďte, třiďte, třiďte

To, co vás napadne asi jako první, je třídění odpadu. Jedna kampaň na jeho podporu střídá druhou. Každý tak dnes ví, že do žluté popelnice patří plasty, do zelené (a někdy i bílé) sklo a do modré papír. To je ale jenom začátek. Měli bychom se snažit třídit vše, co lze recyklovat - i oblečení, kovy, elektroniku,... U každé věci, kterou hodláte vyhodit do černé popelnice, byste měli přemýšlet, jestli tam skutečně patří. Aby vás nepřemohla lenost a skutečně jste vše správně vytřídili, je dobré mít doma koš na tříděný odpad, nebo rovnou několik košů. Alespoň na ty druhy odpadu, které produkujete nejvíce. Lenost vám pak v třídění nezabrání.

A nezapomínejte ani na to, že nejlepší je takový odpad, který vůbec nevznikne. Čím méně obalů a čím delší bude doba, po kterou můžete výrobky využívat, tím pro naši planetu lépe. Myslete na to, až budete příště vybírat kalhoty, televizi nebo mobil.


2. Choďte pěšky

I když proti tomu bojujeme emisními normami, velkým zdrojem znečištění je a asi ještě dlouho bude doprava. Výfukové a skleníkové  plyny, mikročástice z otěrových materiálů, externality spojené s těžbou ropy,... Jistě, na koně se vracet nebudeme a kolo také nelze použít vždy jako plnohodnotnou náhradu automobilu. Jenže někdy si tím autem vlastně jenom děláme pohodlí. Cesty po vašem městě určitě z velké části zvládnete pěšky, na kole nebo hromadnou dopravou. Pozitiv to přinese celou řadu. Chůzí pomůžete své kondici, potěšíte i svou peněženku a vaše auto by vám také poděkovalo, kdyby mohlo. Moderní spalovací motory totiž nejvíce trpí právě při krátkých jízdách po městě, než se dokonale zahřejí. To mají i nejvyšší spotřebu paliva, a tak je pozitivum pro životní prostředí nabíledni.


3. Preferujte lokální výrobky

Dopravovat se však nemusejí pouze lidé. I zboží v obchodech se do z továren a výroben muselo do regálů nějak dostat. Pokud už se tedy snažíme snížit svou ekologickou stopu, měli bychom myslet i na to, co kupujeme, resp. kde to bylo vyrobeno. Oblečení nebo elektronika, které k nám cestují přes půl světa, určitě pro přírodu přínosem nejsou. Možnost volby vždy máme, i když zrovna u těchto dvou komodit příliš široký výběr neasijského zboží není.

Kde však přírodě pomoci můžete, to jsou potraviny. Kupujeme je nejčastěji, potřebujeme je a lokální či regionální výrobky seženeme podstatně snáze. Možná budou dražší, protože malá firma z vedlejší vesnice bude v efektivitě konkurovat nadnárodnímu koncernu jen těžko. Možná ale také ne. Nemusíte totiž vždy trvat na potravinách z okruhu několika kilometrů kolem vašeho bydliště. Ono zcela stačí preferovat české či středoevropské potraviny. Odepřete-li si lednové jahody z Egypta a únorová rajčata z Maroka, příroda to ocení. A česká jablka jsou také výborná! 


4. Nevyhazujte. Opravujte

Že nejlepší je ten odpad, který vůbec nevznikne, už víte. Tuto větu však nemusíte chápat jen jako výzvu k ukládání odpadu do barevných kontejnerů. Recyklaci v malém můžete snadno praktikovat i doma. Staré oblečení poslouží jako zdroj úklidových hadrů, nebo z něj ušijete stylovou tašku. Kelímky od jogurtů zase před definitivním vyhozením poslouží jako sadbovače pro malé rostliny. Fantazii se meze nekladou.

Spoustu rozbitých věcí je navíc možné opravit. Jistě, často se cena opravy blíží ceně nového výrobku, a tak jeho koupě člověka láká. Pokud ale o věci začnete uvažovat optikou milovníka přírody, máte o argument pro opravu více. To platí pro rozbité auto, hodinky, televizi, telefon i pro díru na kalhotách.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
17. února 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!