Rubrika: UDRŽITELNÝ ŽIVOTNÍ STYL
Myjete nádobí ručně? Tak to dělejte správně!
5. říjen 2012, Lenka KadlíkováUmýt nádobí tak aby vypadalo čistě umí snad každý, ne každý ale umí umýt nádobí aby bylo čisté a zároveň se nevyplýtvalo příliš vody a energie. Dokazuje to studie Natalie Anny Fussové z univerzity v Bonnu
Reklama, díky které noviny patří do nebezpečného odpadu
5. říjen 2012, Petr KadlíkJsou tištěné papírové časopisy ekologické nebo ne? No, minimálně se dají jako starý papír snadno zrecyklovat. Pro nové číslo Entertainment Weekly to již neplatí, kvůli ANIMOVANÉ reklamě do starého papíru rozhodně neplatí.
Znečištěná města by mohla nakoupit ekologické autobusy s podporou EU
3. říjen 2012, Lenka KadlíkováMiliardu korun z Operačního programu Ovzduší chce Ministerstvo životního prostředí (MŽP) využít na vybudování alternativní MHD. .
Inspirace přírodou (1. díl) – život bez nemocí
1. říjen 2012, Stanislav KuncPozorování přírody a dějů v ní probíhajících je mnohdy velmi pozoruhodné a poučné i pro život člověka. Nyní si všimněme jedné fascinující vlastnosti, která neznámo mi proč, uniká běžné pozornosti médií či vědy – příroda nezná nemoci.
Mnoho Evropanů je stále vystaveno škodlivým látkám znečišťujícím ovzduší
25. září 2012, Lenka KadlíkováTéměř třetina obyvatel evropských měst je vystavena nadměrné koncentraci prašných částic (PM). Prašné částice jsou jednou z nejvýznamnějších znečišťujících látek, které poškozují lidské zdraví, protože pronikají do citlivých částí dýchacího ústrojí. V posledních desetiletích EU pokročila ve snižování obsahu látek znečišťujících ovzduší, které způsobují acidifikaci.
Konec klasických žárovek se blíží. Co je nahradí?
27. srpen 2012, Michal StašaOd letošního září se pomalu můžeme rozloučit s klasickými žárovkami určenými pro běžné osvětlování v domácnostech. Jsou totiž velmi neefektivní a jejich doba života je nízká.
Lokavorie - s důrazem na místní produkty
6. srpen 2012, RNDr. Jiří JaklVegetariáni nejedí maso, "éčkaři" se zajímají o přísady v potravinách, jiní vyžadují BIO či DIA. Lokavorie je novým fenoménem.
Jak se doma chovat při bouřce
4. červenec 2012, Mgr. Jana HájkováV posledních dnech nás hřály vysoké teploty. Po takovýchto tropických dnech zpravidla následují prudké bouřky. Dnešní pokračování tématu „Jak se chovat při bouřce“ jsem zaměřila na pravidla, která bychom při bouřce měli dodržovat doma, kde si myslíme, že jsme v naprostém bezpečí. Ale není tomu tak. I doma nás může zasáhnout blesk při bouřce, třeba při tak běžných činnostech jako je mytí nádobí či telefonování.
„Éčka“ v potravinách mohou být i prospěšná, ale ...
3. červenec 2012, Martin SingrAť dnes člověk koupí jakoukoliv potravinu, aditivům, lidově zvaným "éčka" se snad už nevyhne. Potraviny s trochou té chemie mají sytější barvy i hustější konzistenci, jsou chutnější a déle vydrží. Ale je to správně?
Ovoce a zelenina, vždycky zdravé, vždycky prima
26. červen 2012, Mgr. Radomír DohnalNebo to tak úplně neplatí? Pochutiny vypěstované na domácí zahrádce jsou totiž trochu jiné „šarže“, než ty v nákupních centrech. Největší zdravotní a hygienická rizika, která můžeme s domáckými výpěstky zažít je, že záhonek v nestřežený okamžik označkoval náš pes, či se pod zelený příkrov podepsal sousedův kocour. V zásadě ale nic, co bychom nespravili důkladným opláchnutím. Je to přeci jen „přírodní“ hnojivo.






