Rubrika: UDRŽITELNÝ ŽIVOTNÍ STYL
Nyní lze žádat o finanční příspěvek na péči o louky v Krkonoších
16. březen 2015, Mgr. Radek DrahnýI v letošním roce bude možné zažádat o finanční příspěvek na péči o botanicky cenné travní porosty z Programu péče o krajinu. Příspěvek je možné obdržet na luční porosty o výměře 0,4 až 5 ha. Uzávěrka příjmu všech žádostí je 31. května.
Jak je možné, že se kvalita potravin na českém trhu trvale nezlepšuje? Aneb realita, nejen našeho, zemědělství
13. březen 2015, Martina VackováDne 21. října 2009 byla schválena směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropské unie 2009/128/ES (dále jen směrnice EU), kterou se stanoví rámec pro činnost společenství za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů a dále také nařízení 1107/2009 Evropského parlamentu a Rady Evropské unie, o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh.
Dobrovolnická akce Ukliďme Česko bude mít letos i charitativní rozměr
13. březen 2015, Martina ČáslavskáPřibližně měsíc zbývá do soboty 18. dubna, kdy proběhne 2. ročník celorepublikové dobrovolnické akce Ukliďme Česko 2015. Její organizátoři rozhodně nezahálejí a chystají pro účastníky řadu novinek.
Kampaň Do práce na kole mění celou republiku. V květnu se do ní totiž zapojí 25 měst z České republiky včetně Brna!
13. březen 2015, Nadace PartnerstvíNa webu dopracenakole.net startuje registrace do celostátní květnové kampaně Do práce na kole. Zapojí se do ní 25 českých a moravských měst, včetně Brna, což je nejvyšší počet v pětileté historii kampaně. Organizátoři z občanského sdružení Auto-mat, Nadace Partnerství a dalších institucí předpokládají, že padne i rekord v počtu přihlášených. Ti pak budou usilovat o minimálně dvoutřetinovou dojížďku do práce na kole během měsíce května. To je hranice mezi úspěšným a neúspěšným týmem. „Chceme…
Inspirace na jarní dekorace, aneb k tulipánům led, na vajíčka cibuli, špenát nebo řepu
9. březen 2015, Lenka KadlíkováVenku to vypadá, že zima pomalu ale jistě předává vládu jaru. Pokud stále tápete jak si přírodně a vkusně vyzdobit Vaše obydlí do jarní nálady, možná Vám pomůže tento článek plný nápadů na jarní dekorace. Dozvíte se například jak uchovat tulipány déle čerstvé nebo čím přírodně obarvit vajíčka.
Inspirace přírodou (5. díl) – příroda sacharidy (téměř) nezná
5. březen 2015, Stanislav KuncVydejme se na procházku proti toku času evoluce člověka. A to až do časů kdy člověk nijak zásadně neměnil a „nevylepšoval“ svět kolem sebe. Tedy do přírody „pravé panenské“...
Máte někoho rádi? Darujte svobodu! Vhodné i jako svatební dar!
19. únor 2015, Lucie MatulováVypouštění vyléčených sov, dravců, sýkorek a ježků z vlastních rukou, romantika orchidejové louky při západu slunce,selfie s ještěrkou a se sovou, den s drsným záchranářem divokých zvířat,vlastní ukrytá lavička na záchráněné lokalitě.
Pod ochranou solárních Baronů
5. leden 2015, Ing. Antonín Kintl, Ing. Jakub Elbl, Ing. Ivan Tůma Ph.D.S rychlým rozvojem fotovoltaických elektráren, se zvedla vlna nevole týkající se záboru zemědělské půdy vyskytující se právě pod mnohohektarovými solárními parky. V řadě publikovaných článků se můžeme dočíst, že v České republice denně přijdeme až o 15 ha orné půdy. Toto číslo je v převážné části vztaženo k nevratnému zastavění půdy neboli pokrytí půdy betonem či asfaltem. Ve světě se pro tento jev používá označení „soil silling“. Při pominutí ekonomických, ekologických a environmentálních dopadů…
Nejlevnější elektřina
18. listopad 2014, RNDr. Jiří JaklZačněme otázkou, zda je možné mít elektřinu, za kterou nemusíme prakticky nic platit? Celkem se ujalo tvrzení, že nejlevnější elektřina je ta nevyrobená. Opáčím, že ještě výhodnější může být využití přebytkové elektřiny z obnovitelných zdrojů, jejíž hodnota na burze může mít dokonce zápornou hodnotu.
Ekologické doplňování potravin v obchodech
23. říjen 2014, RNDr. Jiří JaklDoplňování zboží (merchandising) v potravinových obchodech je ve velké míře spíše mechanickou záležitostí, ale má také svá pravidla. Obchody se snaží hlavně o vytvoření dojmu s dostatkem nabízeného zboží. Pak se zákazníci cítí dobře a rádi si také vybírají. Optimalizací doplňování zboží spolu s uvědoměním zákazníků lze snížit množství vznikajících potravinových odpadů.









