Rubrika: UDRŽITELNÝ ŽIVOTNÍ STYL
Technický sníh, příroda a lidé
9. leden 2025, Lenka KadlíkováV posledních letech, kdy sílí klimatická změna je čím dál větší problém najít v naší zemi místo, kde se dá lyžovat čistě jen na přírodním sněhu. Níže položené areály se přírodního sněhu nedočkají během zimy mnohdy vůbec a i ty výše položené musí zasněžovat aby uspokojili zájem lyžařů a byly ekonomicky rentabilní. Co to znamená pro přírodu?
Chlorella a spirulina – stejná zelená tabletka?
8. leden 2025, Blanka Holzäpfelová[ téma: bylinky ]
V poslední době se čím dál víc mluví o úžasném léčivém účinku některých řas (a to nejenom těch mořských) a sinic. Jednou z nich je i chlorella. Často bývá zaměňována se spirulinou, která po zpracování sice vypadá podobně, ale spirulina je sinice, zatímco chlorella je sladkovodní řasa.
Vliv mastichy na metabolismus lipidů
31. prosinec 2024, REKLAMA Vysoký cholesterol je tichý zabiják moderní doby, který se často neprojevuje žádnými příznaky, dokud nezpůsobí vážné komplikace. Jak jej snížit a jakou roli v tom hraje přírodní látka chioská masticha, se dozvíte v tomto článku.
Jmelí bílé – záleží na úhlu pohledu
25. prosinec 2024, Blanka Holzäpfelová[ téma: Bylinky, vánoce, parazit, jmelí ]
Jmelí všichni známe jako oblíbenou vánoční dekoraci, zejména pak pro romantické nejenom vánoční polibky. Snad všichni víme, že jmelí je jedovaté. Málokdo však ví, že jmelí je také zajímavá léčivka. Jak to tedy všechno je a jak se v tom správně orientovat?
Není svíčka jako svíčka
19. prosinec 2024, Lenka Kadlíková[ téma: vánoce, svíčky ]
I v Česku si svíčky získávají svoji oblibu i v jiných obdobích než jsou Vánoce. Je to především díky jejich schopnosti vykouzlit pohodovou uklidňující atmosféru. Zejména pokud patříte k lidem, kteří svíčky milují a doma pálí jednu za druhou, čtěte další řádky. Ne každá svíčka Vašemu tělu dodá jen pocit pohody.
Zázvor pravý – asijské zlato, které může i škodit, pozor v těhotenství
18. prosinec 2024, Blanka Holzäpfelová[ téma: Bylinky, nachlazení, těhotenství ]
Zázvor - rostlina, respektive její kořen, který je dnes dostupný téměř v každém supermarketu. Není tomu však tak dávno, kdy si jej mohli dopřát jen vybraní hosté v asijských destinacích a dodnes je v Asii velmi ceněnou surovinou. My jej dnes u nás známe především jako prostředek pomáhající při nachlazení, rýmách a chřipkách, ale umí toho mnohem víc, i škodit.
Skořice – kůra nejen do štrúdlu
11. prosinec 2024, Blanka Holzäpfelová[ téma: bylinky, vánoce, skořice. pečení ]
Každý jistě zná skořici jako voňavou přísadu do štrúdlu, ale i jiných moučníků, včetně vánočního cukroví. Jakmile potemní noc a přiblíží se Vánoce, skořicí se rozvoní nejedna domácnost. Kromě výborného dochucovadla se v ní však skrývá také mnoho léčivých vlastností, a tak se na ni nyní podíváme zblízka.
Ne každý vánoční balicí papír patří do modrého kontejneru
9. prosinec 2024, Lenka Kadlíková[ téma: vánoce, třídění, recyklace, papír ]
Asi všichni na Vánocích milujeme dárečky. A to jak jako obdarovaný tak jako dárce. U vánočního stromu se nám za Štědrý večer vždy nakupí hromada obalů a vánočního papíru, do kterých byly dárky zabaleny.
Neodpírejme si kapra
2. prosinec 2024, Lenka Kadlíková[ téma: ryby, vánoce, tradice, týrání zvířat ]
V posledních letech se množí seznam řetězců prodejen potravin, které zakázaly před svými prodejnami prodej živých kaprů v kádích. Hlavním důvodem je uvědomělost v oblasti ochrany zvířat. Na druhé straně pak stojí zastánci tradic. Ideál bude opět někde uprostřed.
Jak správně přikrmovat ptáky
28. listopad 2024, Lenka Kadlíková[ téma: zima, ptáci, krmení ]
Velmi dlouho se vedou debaty, zda nepřikrmujme ptáky jen proto, abychom je mohli pozorovat a přitom si myslíme, jak jim pomáháme. Jak to tedy udělat, abychom jim neškodili a přitom se mohli radovat z jejich přítomnosti?