Rubrika: VŠE ŽIVÉ A NEŽIVÉ
Konec cesty losa Emila? Co nám tahle cesta říká o krajině střední Evropy?
22. září 2025, Lenka Kadlíková[ téma: los, los Emil, biodiverzita, krajina, Evropa, los evropský, ochrana přírody, Šumava, Polsko, Slovensko, Rakousko ]
Emil je mediální hvězdou. Jeho strastiplnou cestu za územím, kde by mohl dlouhodobě žít a případně najít partnerku, sleduje už několik týdnů velké množství Čechů a Rakušanů. Jeho toulky Evropou patrně v těchto dnech končí. Co nám jeho cesta říká o krajině střední Evropy?
Medová konkurence aneb když včely škodí přírodě
20. září 2025, Anna Nebeská[ téma: včely, včelařství, opylování, med ]
Včela medonosná je často vnímána jako symbol zdravé a životaschopné přírody. Ale zatímco jsou včely oslavovány jako nejdůležitější opylovači, tak nejnovější výzkumy naznačují, že intenzivní včelařství má výrazný negativní dopad na jejich divoké „příbuzné“.
Šimpanzi „vypijí“ jedno pivo denně
18. září 2025, Lenka Kadlíková[ téma: lidoopi, alkohol, výzkum, hominidé, fermentace ]
Jak ukázala pozorování přímo v pralese, šimpanzi milují přezrálé, přirozeně fermentované ovoce plné ethanolu. Denně ho spořádají tolik, že to odpovídá dvanáctistupňovému ležáku. Může to souviset se zálibou v alkoholu u lidí?
Neuvěřitelná schopnost mravenců: umí klonovat cizí druhy!
16. září 2025, Anna Nebeská[ téma: klonování, DNA, mravenci, věda, výzkum, invazní druhy ]
Je správné klonovat živé organismy? „Jurský park“ nás učí, že to není dobrý nápad. Ale mravenci do knihovny nebo do kina pro poučení nechodí, a tak klonování klidně provádí. I když to zní neuvěřitelně, tak přesně takovou schopnost vědci objevili u jednoho evropského druhu mravence. Tento objev zásadně mění naše chápání toho, co je to vlastně „živočišný druh“ a jak funguje rozmnožování v přírodě.
Lidé začali ovlivňovat evoluci zvířat později, než si možná myslíte, prozradily kosti
10. září 2025, Lenka Kadlíková[ téma: biodiverzita, evoluce, domestikace, zemědělství ]
Člověk začal domestikovat první zvířata už někdy před 15000 - 11000 lety. Možná si řeknete, že právě v této době člověk začal výrazně ovlivňovat tělesnou stavbu, zejména hospodářských zvířat, ku svému prospěchu. Vědci dokázali, že to nastalo až mnohem později. Platí to i o divokých zvířatech. Co nám to vlastně říká? Jak tahle informace může pomoci do budoucna?
Koně jako přirození hasiči lesních požárů
6. září 2025, Anna Nebeská[ téma: lesní požár, koně, ochrana přírody ]
Lesní požáry se stávají stále větší hrozbou, která pustoší rozsáhlá území po celém světě. Zatímco hasiči bojují s plameny pomocí letadel, vrtulníků a cisteren, tak příroda sama nabízí nenápadné, ale mimořádně efektivní řešení: divoké koně. Možná to zní neuvěřitelně, ale tito majestátní lichokopytníci se v některých částech světa stávají klíčovými spojenci v ochraně krajiny.
Proč si pavouci „hýčkají“ v síti světlušky?
1. září 2025, Lenka Kadlíková[ téma: luminiscence, pavouci, světlušky, kořist ]
Světlušky, především tedy jejich večer svítíci zadečky známe asi každý minimálně z obrázků. K čemu jim vlastně tohle světlo je, jak toho využívají pavouci?
Libeček lékařský – české maggi
20. srpen 2025, Blanka Holzäpfelová[ téma: bylinky, trávení, jídlo ]
Jak už název napovídá, libeček je nezastupitelným kořením v kuchyni, a to nejen té české. Správný vývar, ať už ten masový nebo zeleninový, se bez něj často zkrátka neobejde. Použít se dá i do mnoha zeleninových jídel. Má však také léčivé účinky a o těch si povíme více nyní.
Přírodní krásy z jiného úhlu: Jak bezpečně a šetrně pracovat ve výškách
19. srpen 2025, REKLAMAKdyž se řekne práce ve výškách, mnozí si vybaví stavební projekty, opravy střech nebo instalace solárních panelů. Ale stále častěji se plošiny a další výšková technika využívají také při ochraně přírody – ať už jde o ořez stromů, instalaci ptačích budek, nebo péči o chráněné biotopy.
Chmel otáčivý na psychiku i sexuální zdraví
13. srpen 2025, Blanka Holzäpfelová[ téma: bylinky, psychika, pivo, alkohol ]
Když se řekne chmel, vybaví se vám jistě především především pivo. Ano, chmel je skutečně jednou z hlavních přísad, bez nichž se příprava piva neobejde (i když původně se pivo připravovalo spíše z obilovin). Je ale také ceněnou léčivkou, především, co se týče vlivu na naši psychiku a sexuální zdraví. Ať už s alkoholem nebo bez, chmel má účinky opravdu významné, a jelikož právě nyní v létě nastává pomalu čas jeho sklizně, povíme si o něm něco víc.